Ciasto ucierane można upiec po prostu na poczekaniu. Dzisiejszy przegląd lodówki i zamrażalki jest tego przykładem, ciasto z jagodami i waniliowym sosem.
Moje zapasy jagód zaczynają się kurczyć. Tu i ówdzie znalazłam ponapoczynane torebki zamrożonych jagód, resztki żółtych owoców rokitnika, trochę kwaśnej śmietany… Pomyślałam, że będzie ciacho i zaraz dostrzegłam śmietankę…ciacho z sosem waniliowym na zimno, dodałam w myślach.
Bardzo lubię wersję waniliowego sosu na zimno, bez gotowania. Idealny sos do owocowych ciast.
Przepis na ciasto z jagodami i waniliowym sosem
Składniki:
na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm
- 350 ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła, miękkiego
- 150 ml cukru
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 2 jajka
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 300 ml mieszanych owoców, u mnie jagody i rokitnik
- 2 łyżki cukru perlistego do posypania
Sos waniliowy na zimno
- 300 ml śmietanki
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- ziarenka wanilii z jednej laski
Wykonanie:
- Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku cały czas ubijając masę. Dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj z masą.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z maślaną masą.
- Wyłóż ciasto do formy pokrytej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem, wygładź, a na wierzchu rozprowadź równomiernie owoce. Posyp ciasto cukrem.
- Piecz ciasto na 180ºC (termoobieg) przez 30 minut.
- Ubij lekko śmietankę. Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią i wymieszaj z ubitą śmietanką.
- Podawaj ostudzone ciasto z waniliowym sosem.
Polecam również ciasto jagodowe na oleju .
Wspaniałe,aż się chce ciasta na jego widok u ciebie.
Dziękuję Laura!
Pyszna prostota ;)
Dziękuję!
Cudowne!
Przypomina mi letni podwieczorek na tarasie…
Mi też!
ale to ciasto super wygląda