Ciasto ucierane można upiec po prostu na poczekaniu. Dzisiejszy przegląd lodówki i zamrażalki jest tego przykładem, ciasto z jagodami i waniliowym sosem.
Moje zapasy jagód zaczynają się kurczyć. Tu i ówdzie znalazłam ponapoczynane torebki zamrożonych jagód, resztki żółtych owoców rokitnika, trochę kwaśnej śmietany… Pomyślałam, że będzie ciacho i zaraz dostrzegłam śmietankę…ciacho z sosem waniliowym na zimno, dodałam w myślach.
Bardzo lubię wersję waniliowego sosu na zimno, bez gotowania. Idealny sos do owocowych ciast. Polecam również ciasto jagodowe na oleju .
Ciasto z jagodami i waniliowym sosem
16 porcji, blaszka o wymiarach 20 cm x 30 cm
Składniki:
250 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła, miękkiego
180 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 jajka
100 ml kwaśnej śmietany
300 ml mieszanych owoców, u mnie jagody i rokitnik
2 łyżki cukru perlistego do posypania
Sos waniliowy na zimno
300 ml śmietanki, 36% tł.
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
ziarenka wanilii z jednej laski
Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku cały czas ubijając masę. Dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj z masą. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z maślaną masą.
Wyłóż ciasto do formy pokrytej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem, wygładź, a na wierzchu rozprowadź równomiernie owoce. Posyp ciasto cukrem. Piecz ciasto na 180ºC (termoobieg) przez 30 minut.
Ubij lekko śmietankę. Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią i wymieszaj z ubitą śmietanką. Podawaj ostudzone ciasto z waniliowym sosem.
7 komentarzy
Wspaniałe,aż się chce ciasta na jego widok u ciebie.
Dziękuję Laura!
Pyszna prostota ;)
Dziękuję!
Cudowne!
Przypomina mi letni podwieczorek na tarasie…
Mi też!
ale to ciasto super wygląda