Puszyste ciasto z jagodami

Bardzo polecam przepis na puszyste ciasto z jagodami. Szybkie ciasto na oleju puszyste, mięciutkie, znikające w mgnieniu oka. Upiekłam to ciasto na niedzielę, dobrze , że nie wcześniej. Publikując ten post dojadam ostatnie okruszki. Oto przepis

ciasto z jagodami codojedzenia

Puszyste ciasto z jagodami

prostokątna forma o rozmiarach 22 cm x 35 cm

Składniki:

5 jajek

200 g cukru + 2 łyżki

1 łyżeczka waniliowego cukru

150 ml oleju

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ l świeżych jagód

2 łyżki cukru pudru do posypania

puszyste ciasto z jagodami

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno, po czym dodaj cukier i cukier waniliowy ubijając cały czas. Następnie dodaj po jednym żółtku, ubijając cały czas, a na końcu wlej olej. Teraz możesz odłożyć mikser. Przesiej mąkę z proszkiem i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną. Wylej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem i posyp jagodami, przyduś lekko. Piecz ciasto na 175ºC przez 35 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

 

 

 

 

20 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *