Na blogu ostatnio krucho z ciastami ale dzisiaj nie mogłam się doczekać aby opublikować przepis na kokosowe ciasto bounty z polewą. Dlaczego tak mało teraz piekę? Dlatego, że moje dzieci zaczęły trenować na siłowni i nie chcą jeść słodyczy. W pracy ostatnio cały czas mamy jakieś ciasta do kawy, a to urodzinowy tort, a to koleżanka znalazła inną pracę… Na ciasto znajdzie się zawsze okazja.
Kokosowe ciasto jest baaardzo kokosowe, bo zawiera dużo kokosowych wiórków i przypomina w smaku batoniki bounty. Ciasto bounty można zrobić na wiele sposobów jak ciasto brownie bounty. Dzisiejsze ciasto jest bardzo ciągnące. Nic dziwnego, ponieważ jest w nim dużo cukru masła i kokosowych wiórków, które podczas pieczenia delikatnie się skarmelizowały. Wiórkami posypałam również czekoladową polewę. Robiłam już różne polewy ale ganache ze skondensowanego mleka pierwszy raz. Ganache to rodzaj czekoladowej polewy, która jest miękka i lekko ciągnąca. Do jej przyrządzenia użyłam, niesłodzonego skondensowanego mleka jak i sporo czekolady. Czekolady jest na tyle dużo, że ganache jest słodkie i lekko ciągnące. Ganache jest świetnym zakończeniem każdego ucieranego ciasta. Kokosowe ciasta z ganache przypomina ciasto bounty.
Specjalnie upiekłam je w dużej formie aby podzielić ciasto na jak najwięcej kawałków. Jest bardzo kaloryczne i zawiera bardzo dużo cukru. To cukier sprawia, że ciasto smakuje nieco ja fudge. Warto upiec kokosowe ciasto z brązowym cukrem. Będzie ono miało fajny, karmelowy smak, który świetnie się komponuje z czekoladową polewą.
Przepis na ciasto dostałam od koleżanki. Od razu mi przypadło do smaku, choć przyznam, że jej wariant był lekko za słodki dla mnie. Upiekłam je z mniejszej porcji i przede wszystkim z mniejszej ilości cukru ale i tak będzie sporo słodkich kawałków. Porwałam jeden kawałeczek podczas fotografowania. Byłam zachwycona! Teraz popijam je kawką i produkuję ten post. Ot takie życie blogera!
Kokosowe ciasto bounty z polewą
20 kawałków
Składniki:
150 g kokosowych wiórków
150 g masła
4 jajka
100 g cukru
250 g brązowego cukru, np. muscovado
90 g pszennej mąki
szczypta soli do smaku
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
Ganache
50 ml skondensowanego mleka, słodzonego
200 g mlecznej czekolady
15 g masła
2 łyżki kokosowych wiórków do posypania
Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozpuść masło w małym garnuszku. Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp cukier i wbij jajka. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj balonową trzepaczką. Nie ubijaj masy jajecznej mikserem. Wystarczy ręcznie wymieszać. Do drugiej miski wsyp odważone kokosowe wiórki i mąkę. Dodaj sól, waniliowy ekstrakt i lekko przemieszaj. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj do połączenia.
Foremkę o rozmiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masę do formy i rozprowadź równomiernie po dnie. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 – 25 minut. Ciasto jest wciąż miękkie ale dochodzi podczas studzenia.
Przygotuj ganache. Umieść miskę nad parą. Wlej mleko, dodaj masło, pokruszoną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Odstaw do lekkiego zastygnięcia. Rozsmaruj polewę na cieście. Posyp ciasto kokosowymi wiórkami. Kiedy polewa całkowicie zastygnie pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!
2 komentarze
Super ciasto kokosowe :)
O tak!