Pyszna wielkanocna babka dyniowa zachwyci każdego gościa przy wielkanocnym stole. To już moja druga babka dyniowa w przeciągu tygodnia, bo naprawdę to ciasto cieszy się wielkim powodzeniem i znika z talerza w mgnieniu oka.
Babka wielkanocna ma cudowny pomarańczowy kolor. Chociaż ten piękny kolor umili nam te święta, które wyjątkowo będą zimne. Dzisiaj w nocy rekordowe -10º, a ma być jeszcze zimniej w najbliższym tygodniu…
Babka dyniowa to babka ucierana z dodatkiem musu z dyni i otartej skórki z pomarańczy. Do polewy użyłam część masy maślano dyniowej, do której dodałam dżem z pomarańczy. Babka jest bardzo wilgotna, nawet po kilku dniach.
Jutro ostatni przepis z dyni ( do następnego zakupu )… zgadnicie na co ?
Wielkanocna babka dyniowa
Składniki:
na foremkę z kminkiem o pojemności 1,7l
- 250 g musu z dyni
- 200 g masła
- 3 dl cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 3 jajka
- 4 dl maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ dl dżemu pomarańczowego
Wykonanie:
- Dynie pokroj w kawalki i upiecz w piekarniku (30 minut). Zmiksuj na mus.
- Masło roztop w malym rondelku, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy, a na koniec dyniowy mus.
- Zachowaj 200 ml masy maślano dyniowej, a do reszty dodaj żółtka mieszając energicznie.
- Teraz dodaj w etapach przesianą mąkę z proszkiem, a na koniec ubitą na sztywno piane z białek.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką foremki i piecz w piekarniku na 160ºC przez 30-35 minut.
- Upieczoną babkę dyniowa ostudź, a w międzyczasie przygotuj pomadę. Do zachowanej masy ( mam nadzieje, ze nie zapomnieliście) dodaj dzem i podgrzej, aż dżem się rozpuści. Schłódź pomadę i posmaruj nią ciasto.
9 komentarzy
Brzmi ciekawie, bede probowac Twoje przepisy dyniowe jak bede miala dynie w nadmiarze:)
Dziękuję!
cudny ma kolorek ;))
Babkę zrobię na święta, bo słyszałam że jest bardzo dobra ;)
Czy mąka i cukier ma być w ml czy dl?
No pewnie , ze dl . Moj komputer pamięciowo wybrał ml i nie zauważyłam, Dzięki za uwagę
Co to jest dl. ? jaka to miara
Decylitr, 1 decylitr to 100 ml czyli mililitrów
Hej :) Nigdy jeszcze nie robiłam nic z z dyni i zastanawiam się, czy do tej babki należy obrać ją, czy piec ze skórką?? :)