950
Czekoladowe ciasto to ulubione ciasto moich dzieci. Nic dziwnego, bo jakie czekoladowe ciasto nie upiekę zawsze smakuje…czekoladowo. Ale od czasu do czasu muszę trochę poeksperymentowac nawet z ciastem czekoladowym.
Mój ostatni eksperyment zakończył się powodzeniem. Upiekłam ucierane ciasto czekoladowe z daktylami, mięciutkie, soczyste i po prostu rozpływające się w ustach. Przetestowałam to ciasto na ciepło i zimno i myślę, że smakowało wyśmienicie, za każdym razem.
Przepis na ciasto czekoladowe z daktylami
Składniki:
- 200 g daktyli
- 2 dl wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 g masła, miękkiego
- 150g cukru pudru
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g kakao
Wykonanie:
- Posiekaj daktyle, zalej wodą i zagotuj w małym rondelku.
- Poczekaj do pierwszego wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj sodę oczyszczoną. Zmiksuj i pozostaw do wystygnięcia.
- Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem. Następnie dodaj po jednym jajku, cały czas ubijając.
- Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao i wymieszaj delikatnie z masą jajeczną.
- Wreszcie wymieszaj ciasto ze zmiksowanymi daktylami.
- Wylej ciasto do formy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
- Piecz ciasto w temperaturze 160 ºC (termoobieg), około godziny.
3 komentarze
fajnie, miękko wygląda
Z daktylami musi być pyszne;)
fajnie wygląda, i na wilgotne a takie bardzo lubię