Zapraszam na kolejny eksperyment, nieco dietetyczne brownies z jagodami i szpinakiem. Brownies jak wiadomo zawierają mnóstwo kalori w postaci dużej ilości masła, cukru i czekolady. Dzisiaj ograniczyłam te kaloryczne dodatki i zastąpiłam syropem z agawy, puree z jagód i szpinaku, zmielonymi migdałami i kokosową mąką.
Nigdy bym nie myślała, że upiekę kiedyś brownie ze szpinakiem. Brownie jest cudownie wilgotne, pachnie jagodami i wanilią, nic mu dodać czy ująć. Jeśli więc macie resztkę szpinaku, który już trochę przywiędnął to polecam Wam to wspaniałe brownie. To brownie jest również bezglutenowe.
Tym przepisem pragnę otworzyć przepis miesiąca w marcu, którego tematem są typowe wypieki z alternatywnymi składnikami. Wierzcie mi ciasto czy chleb można upiec ze wszystkiego. Pamiętacie moje brownie z fasoli, które już prezentowałam na codojedzenia?
Przepis na brownies z jagodami i szpinakiem
Składniki:
Puree jagodowo szpinakowe
- 400 ml świeżego szpinaku, lekko ugniecionego
- 200 ml jagód, mogą być mrożone
- 1 łyżeczka soku z limonki
Brownie ciasto czekoladowe
- 90 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady , u mnie 70% kakao
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 ml syropu z agawy
- 50 g mąki migdałowej, u mnie zmielone migdały
- 2 łyżki mąki kokosowego
- 2 łyżeczki połamanego siemienia lnianego
- 1 łyżka kakao
- 125 ml puree jagodowo szpinakowego, (tyle wyszło z podanych składników)
- szczypta soli
Wykonanie:
- Zmiksuj jagody i szpinaki z dodatkiem soku z limonki. Ubij lekko jajka z waniliowym ekstraktem i syropem z agawy.
- Rozpuść czekoladę i masło, lekko przestudź i dodaj do masy jajecznej. Następnie dodaj puree i wymieszaj łyżką.
- W naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj do masy, mieszając lekko.
- Kwadratową foremkę o boku 18 cm wyłóż pergaminem. Napełnij formę masą, wygładź wierzch i piecz w piekarniku na 175ºC (termoobieg) przez 30 minut.
24 komentarze
Twoje pomysły ,jakże udane ,zachwycają mnie coraz bardziej,pozdrawiam.
Dzięki Laura! Pozdrawiam serdecznie!
Super pomysł na „upchnięcie” szpinaku :)
No właśnie! Mam kuzynkę, która nie cierpi szpinaku, a w tym brownie wogóle go się nie wyczuwa…
zaskakujące połaczenie
No widzisz!
Gosiu, z miłą chęcią postaram się dołączyć:-) Ale zaskakujące jest to Twoje brownie;-))
No to jestem ciekawa czym Ty Marzenko mnie zaskoczysz!
Ja również z przyjemnością dołączę jutrzejszy przepis.
Pozdrawiam
Aga
Fajnie! To czekam!
Bardzo fajna akcja z tą akcją .
Chętnie do niej dołączę :)
Zapraszam Patrycjo!
Dołączam z tym przepisem:
http://gotujewdomu.blogspot.com/2014/03/a-jednak-sojowe-batoniki.html
Pozdrawiam
Aga
Bardzo fajny przepis Aga!
no proszę… bardzo zainteresował mnie dodatek w postaci szpinaku :) Super! Koniecznie będę musiała wypróbować!
Polecam!
Bardzo interesujące brownies, nie spotkałam się wcześniej z takim przepisem. Pysznie wygląda :)
Dziekuje za zaproszenie do udzialu w marcowym Przepisie miesiaca. Niestety nie mam obecnie piekarnika i nie bede miec przez najblizsze kilka miesiecy. Nie jestem w stanie nic upiec… :(((( Serdecznie pozdrawiam.
Jestem pod wrazeniem bloga I pomyslow, a poniewaz od brownies jestesmy uzaleznieni- z pewnoscia sprobuje Twojego przepisu. Pozdrawiam Edyta
O to fajnie! Polecam i zapraszam do dołączenia do przepisu miesiąca
Gosiu, a tu mój link do Twojej marcowej akcji: http://www.kuchennymidrzwiami.pl/gruszki-nashi-hasselback-nareszcie-wiosna/
Pozdrowienia wiosenne!
Bardzo fajny przepis Aniu!
Uff, udało się. Link do mojego przepisu:
http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/03/crumble-jabkowe-z-kozim-serem.html
Marzenko wspaniały przepis!