Pyszne brownie bezglutenowe z fasoli

Długo się zastanawiałam jaki przepis na  Wam zaproponować na niedzielne ciasto. Ze względu na prośby o ciasto bezglutenowe wybór padł na pyszne brownie, bez mąki i bez glutenu. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i cieszę się, że mogłam wypróbować upiec to brownie, które jest dość nietypowym wypiekiem. Dlaczego? Bo zawiera fasolę.

przepis na brownie bezglutenowe codojedzenia fasola blog

Brownie z czarnej fasoli!  Nie żartuję! Ciasto jest pyszne i mówiąc nie spodziewałam, że aż tak pyszne… Moja rodzinka toleruje gluten, ale to brownie na pewno zrobię nie jeden raz. Jest takie wilgotne i delikatne w smaku, a fasoli w ogóle się nie wyczuwa.

browniebezglutenowe_przepis_codojedzenia

To brownie zawiera jedynie trzy łyżki oleju kokosowego i 200 g gorzkiej czekolady, więc jest też o wiele mniej kaloryczne niż brownie mocno czekoladowe.

brownie czekoladowe bezglutenowe

Brownie bezglutenowe

20 porcji

Składniki:

foremka 30 cm x 20 cm

450 g ugotowanej czarnej fasoli, purre

3 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)

3 jajka

150 ml kakao

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

180 g brązowego cukru

200 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej

szczypta soli

Fasolowe puree, olej, kakao, waniliowy ekstrakt, cukier i połowę posiekanej czekolady zmiksuj. Na końcu dodaj jajka i zmiksuj krótko. Wyłóż masę do foremki wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp resztą czekolady. Piecz brownie w piekarniku na 170ºC (termoobieg) przez 20 minut. Ostudź brownie przed pokrojeniem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *