Długo się zastanawiałam jaki przepis na Wam zaproponować na niedzielne ciasto. Ze względu na prośby o ciasto bezglutenowe wybór padł na pyszne brownie, bez mąki i bez glutenu. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i cieszę się, że mogłam wypróbować upiec to brownie, które jest dość nietypowym wypiekiem. Dlaczego? Bo zawiera fasolę.
Brownie z czarnej fasoli! Nie żartuję! Ciasto jest pyszne i mówiąc nie spodziewałam, że aż tak pyszne… Moja rodzinka toleruje gluten, ale to brownie na pewno zrobię nie jeden raz. Jest takie wilgotne i delikatne w smaku, a fasoli w ogóle się nie wyczuwa.
To brownie zawiera jedynie trzy łyżki oleju kokosowego i 200 g gorzkiej czekolady, więc jest też o wiele mniej kaloryczne niż brownie mocno czekoladowe.
Brownie bezglutenowe
20 porcji
Składniki:
foremka 30 cm x 20 cm
450 g ugotowanej czarnej fasoli, purre
3 łyżki oleju kokosowego (może być rzepakowy)
3 jajka
150 ml kakao
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
180 g brązowego cukru
200 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
szczypta soli
Fasolowe puree, olej, kakao, waniliowy ekstrakt, cukier i połowę posiekanej czekolady zmiksuj. Na końcu dodaj jajka i zmiksuj krótko. Wyłóż masę do foremki wyłożonej pergaminem, wygładź i posyp resztą czekolady. Piecz brownie w piekarniku na 170ºC (termoobieg) przez 20 minut. Ostudź brownie przed pokrojeniem.
2 komentarze
ojj pyszności
Bylo pysznie!