Mój następny domowy wypiek to marshmallows brownies. Do czekoladowego ciasta dodałam pokruszone keksy typu digestive oraz solone keksy deserowe. Polecam mieszać solone z czekoladą czy innymi słodkościami, oczywiście w umiarze. To jeszcze jedna cecha kuchni szwedzkiej, a mianowicie sól i cukier w duecie. Ale to jeszcze nic! Ulubionym cukierkiem Szwedów są tzw. czarne gumki, czyli lakrits, które produkuje się z korzenia lukrecji gładkiej, przypominającej smakiem anyż. Anyż, cukier i sól to kombinacja, której ja do tej pory nie mogę strawić!
Na szczęście są smaczniejsze słodycze od lakrits, a marshmallows brownies do nich z pewnością należą!
Przepis na marshmallows brownies z keksami ( 16 porcje)
Składniki:
- 230 g masła
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 dl cukru
- 1 ½ dl brązowego cukru (brunfarin)
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, proszek
- 4 jaja
- 2 łyżeczki waniljowgo cukru
- 125 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 10 herbatników lub lekko solonych keksów deserowych
- 16 dużych marshmallows
Wykonanie:
- Pergaminem wyłóż foremkę w kształtcie prostokąta o wymiarach 25cm x 35cm.
- Roztop czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodaj obydwa cukry, kawę i wymieszaj . Zdejmij z ognia.
- Dodaj jaja, jedno po drugim, mieszając energicznie.
- Przesiej mąkę i kakao i wymieszaj z czekoladową masą.
- Na koniec dodaj pokruszone ciastka. Wlej ciasto do formy i poukładaj marshmallows na wierzchu ciasta.
- Piecz brownies w 160 º C (termoobieg), około 30 – 35 minut.
- Sprawdz za pomocą patyczka czy ciasto jest prawie suche.
- Niech ciasto schłodzi się w formie. Schłodzone ciasto latwiej się kroi.
2 komentarze
Lubie polaczenie czekolady ze slonymi elementami, wiec chetnie skusilabym sie na kawalek twojego brownie!
Tak pysznie się prezentuje, że samym widokiem można się najeść, pozdrawiam :)