471
Witam Kochani. Przepraszam za przestój ale byłam w podróży, a już na miejscu musiałam zainstalować internet, rozpakowywanie, oględziny mojej posiadłości, rozmowy z rodziną, sąsiadami… no wiecie jak to jest. Wieczorem padłam na łóżko zmęczona jak diabli,
a w nocy na dodatek pies u sąsiadów nadawał, więc się znowu nie wyspałam…
Ale po drugiej kawie nabrałam ochoty na wypieki i mam dla przepis na pyszne ciasto ucierane z kokosem i rabarbaram, do którego inspirację zaczerpnęłam z bloga Olga smile, który bardzo lubię odwiedzać. Poza tym moja mama właśnie przycięła rabarbar, więc wybór był prosty ciasto ucierane z rabarbarem.
Przepis na ciasto ucierane z kokosem i rabarbarem
Składniki:
na podłużną foremkę 35 cm
- 350 ml mąki pszennej
- 200 ml cukru
- 300 ml kokosowych wiórków
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 150 g masła rozpuszczonego
- 200 ml mleka
- 300 ml rabarbaru + kilka łodyg do dekoracji na wierzch ciasta
- 2 łyżki brązowego cukru
Wykonanie:
- Rozpuść masło i wlej mleko. Do letnieje mieszanki dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką balonową.
- W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj mokre, wraz z pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszaj delikatnie i przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż w skos podłużne kawałki rabarbaru i posyp brązowym cukrem.
- Piecz ciasto na 160ºC na termoobieg przez około 45 minut, lub do suchego patyczka. Ostudź w foremce.
4 komentarze
Uwielbiam ucierane ciasta:)To musi być mega pyszne:)
Tak, bardzo pyszne!
też bardzo lubię takie ciasta, proste szybkie i pyszne ;)
Masz absolutnie rację!