Ciasto owsiane z płatkami owsianymi

Ciasto z płatkami owsianymi… Próbowaliście upiec kiedyś takie ciasto? Jest pyszne! Dodam, że jest to ciasto z  cukinią, bez dodatku rafinowanego cukru. Cukier oczywiście jest, ale pod postacią miodu, czekolady i suszonych moreli. Oh, jest go całkiem sporo. To ciasto można zjeść na deser ale i na śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki.

To ciasto jest bardzo proste w przyrządzeniu. Wystarczy wymieszać suche składniki i mokre składniki w osobnych miskach, a potem wszystko połączyć w jedną całość. Cukinię jak zwykle ścieram na tarce , posypuję solą i odstawiam na 20 minut, a potem odciskam. Nie martwcie się, ciasto i tak będzie wilgotne.

ciasto z płatkami owsianymi miód czekolada codojedzenia

Do ciasta można dodać dodatkowo orzechy, czy suszone morele zamienić suszonymi śliwkami lub daktylami. Również masło orzechowe można wybrać te, które lubi się najbardziej lub akurat ma się w domu. Ja mam zawsze pod ręką masło fistaszkowe bez cukru i to wybrałam do dzisiejszego, niedzielnego wypieku.

Polecam ten prosty przepis, bo ciasto jest naprawdę smaczne. Ciasto owsiane będzie jeszcze lepsze, kiedy zamiast płatków błyskawicznych użyjecie tradycyjnych płatków. Takie płatki owsiane są też bardziej aromatyczne.

ciastozplatkamiowsianymi_przepis_czekolada_codojedzenia

Ciasto z płatkami owsianych

12 kawałków, foremka o rozmiarach 18 cm x 25 cm

Składniki:

5 dl płatków owsianych

60 ml masła fistaszkowego bez cukru

100 ml miodu, płynnego

70 g suszonej moreli

80 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukinia średniej wielkości, około 400 g

2 jajka

ciasto z płatkami owsianymi morele czekolada codojedzenia

Przygotować 2 miski. Do jednej wsypać odważone płatki owsiane, proszek do pieczenia, pokrojone morele, posiekaną czekoladę. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i odstawić na sicie na 20 minut.

Do drugiej misce umieścić jajka, miód i masło fistaszkowe. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Następnie odcisnąć cukinię z wody i wymieszać z mokrymi składnikami. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na dno formy, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 175ºC  piekarnika. Piec około 40 minut na złoty kolor. Ostudzić ciasto i pokroić na kawałki. Smacznego!

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *