Złota jesień staje się coraz zimniejsza. Powoli zbliża się listopad, a z a tydzień przestawiamy czas. Nic tylko otulić się kocem i popijać ciepłą herbatę. Coraz częściej wypiekam, jesiennie i aromatycznie. Dzisiejszy przepis to ciasto marchewkowe. Próbowałam już wiele wersji tego ciasta. Z rumem i migdałami, z owsianymi płatkami…
Piekłam nawet marchewkowy tort. Zawsze smakuje przepysznie. Nie wiem czy to z miłości do warzywnych wypieków…Nie, na pewno nie. Ciasto marchewkowe jest naprawdę bardzo smaczne. Typowo jesienne ciasto. Po raz pierwszy zamiast zetrzeć marchewkę na tarce drobno ją posiekałam przy pomocy malaksera. Właściwie całe ciasto wymieszałam w malakserze i Wiecie co wyszło super!
To ciasto będzie królować w każdej kuchni przez całą jesień. Na pewno będzie się popularnością nawet wśród osób, które na co dzień nie są wielbicielami warzywnych wypieków. Spotkałam ludzi, którzy nawet nie wiedzieli, że ciasto marchewkowe w ogóle istnieje! Zdziwiłam się, a oni jeszcze bardziej, kiedy skosztowali wypieku. Wy też przekonajcie się, że warto spróbować!
Ciasto marchewkowe
12 porcji
Składniki:
450 g marchewki
150 g orzechów pekan + kilka orzechów do dekoracji
150 g brązowego cukru
50 g białego cukru
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
150 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki waniliowego ekstraktu
Krem
100 g miękkiego masła
300 g twarogu
30 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka waniliowego ekstrakt
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Obierz i pokrój marchewkę. Wsyp do malaksera razem z orzechami i pokrój drobno. Dodaj cukier, sól, jajka i olej. Zamieszaj do połączenia składników. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i wanilią. Dodaj do masy i zamieszaj do połączenia. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp mąką. Napełnij ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 45 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Przygotuj krem. Zmiksuj masło z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce twarogu i miksuj dalej. Na koniec dodaj sok z cytryny. Posmaruj ciasto kremem i pokrój na kawałki.
9 komentarzy
obowiązkowe ciacho o tej porze roku :)
Pewnie!
Wręcz boskie w przekroju! Z chęcią pochłonęłybyśmy kawałek takiego ciacha nawet o tej późnej porze :)
Wygląda pysznie i mega korzennie :) Z chrupiącymi pekanami musi być wspaniałe :)
Jedno z najlepszych i takie wilgotne!
Bardzo mi się podobają Pani przepisy! Często do nich sięgam! Dziękuję :)
Cieszę się niezmiernie! Dziękuję!!!!
Pani Gosiu, jakiego rozmiaru ma byc tortownica ? 25cm czy mniejsza?
Z góry dziękuje za odpowiedz !
25 cm wystarczy.