Bucatini z dynią to często powracający przepis na makaron z dynią. Dynia z szałwią ostatnio bardzo mi zasmakowała. Szałwia obrodziła mi niesamowicie w tym roku.
Doszłam do wniosku, że najwyższa pora zająć się ziołami. W nocy jest już dosyć chłodno, a zioła tego nie lubią. Dlatego przygotowując bucatini z dynią za jednym zamachem wycięłam całą szałwię. Część postanowiłam ususzyć. Reszta, drobno pokrojona powędrowała do zamrażalki.
Dotychczas używałam szałwii z wieprzowiną. Pomysł na makaron z dynią i szałwią okazał się strzałem w dziesiątkę. Dynia podsmażona na maśle szałwiowym nabrała charakteru. Użyłam dyni piżmowej. Bardzo mi smakowała ale miałam problem z jej rozkrojeniem. Skórka jest twarda i musiałam się zdrowo namęczyć aby jej się pozbyć. Prawy nadgarstek, który złamałam dwa miesiące temu wciąż mi dokucza… Powrót do pełnej sprawności jest długi jak mnie zapewniła dzisiaj fizjoterapeutka.
Bucatini z dynią
Składniki:
4 porcje
400 g dyni piżmowej
15 liści szałwii
100 g masła
50 g parmezanu
sól do smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubomielonego
200 g bucatini lub innego makaronu, waga sucha
Masło i liście szałwii umieść na patelni. Rozpuść masło i smaż, aż masło będzie lekko złote. Wyjmij liście szałwii na papierowy ręcznik. Podziel dynię na plastry i usmaż do miękkości na szałwiowym maśle. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron al dente. Odcedź i wymieszaj z częścią parmezanu, dynią i masłem. Nałóż makaron na talerze i posyp resztą parmezanu.