958
Dzisiaj znowu ugotowałam obiad z resztek, oczywiście makaron, a do niego kremowy sos z kurczaka i zielonego groszku. Gdzie nie gdzie zapodziały się drobne kawałeczki czerwonej chili. Sos do makaronu doprawiłam świeżym tymiankiem.
Nie mogłam się już doczekać i kupiłam mnóstwo rożnych ziół, miedzy innymi tymianek, bazylia i mięta pieprzowa. Przesadzone w większe doniczki stoją na oknie i wyczekują słońca. Dzisiaj mieliśmy szczęście, bo była piękna, słoneczna pogoda, ale wiało niemiłosiernie. Najwyraźniej prognoza sprawdzi się i wieczorem będzie padać śnieg, znowu…
Przepis na szybki sos do makaronu z kurczaka
Składniki:
na 4 porcje
- 300 g kurczaka, gotowany lub grillowany
- 2 szalotki bananowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego majeranku, posiekanego
- 250 ml gęstej śmietanki
- 250 ml buljonu z kurczaka
- 200 ml zielonego groszku, mrożonego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- kilka kropel ostrego sosu chili, opcjonalnie
- 1 łyżka posiekanej czerwonej chili
- ¼ łyżeczki papryki w proszku
- 250 g makaronu, waga sucha
- sol do smaku
Wykonanie:
- Cebulę, czosnek i kurczaka pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni na odrobinie oleju wraz z groszkiem.
- Dodaj śmietanę. Rozpuść przecier w buljonie i dodaj do sosu. Dopraw tymiankiem, chili sosem, papryką i ewentualnie solą.
- Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj z sosem.