Pieczeń rzymska to praktyczne danie zamiast mielonych kotletów. Pewnie powstało ono z braku czasu lub lenistwa kucharki. To drugie stwierdzenie raczej bardziej do mnie przemawia. Czasami nie mam ochoty na pilnowanie kotletów na patelni, więc pieczeń rzymska jest moim ratunkiem.Tak czy inaczej to wykwintne danie mięsne jest bardzo popularne i można je przyrządzić z dowolnego mielonego mięsa. U mnie dzisiaj pieczeń rzymska z kurczaka podana z pieczonymi ziemniakami. Pieczeń rzymska uformowana w kształcie bochenka, pieczona na blasze…Można i tak niekoniecznie w foremce do pieczenia.
Pieczeń rzymska
Składniki:
4-6 porcji
1 kg mielonego z kurczaka
1 jajko
2 łyżki tartej bułki, czubate
2 łyżki posiekanej natki pietruszki, odrobina do dekoracji
6 czubatych łyżek parmezanu, utartego + 2 łyżki do posypania
1 czosnek solo, przeciśnięty przez praskę
2 ½ łyżeczki soli lub wedle smaku
1 łyżeczka pieprzu
½ l pomidorowego sosu, tutaj przepis
Pieczone ziemniaki
10 dużych ziemniaków
50 g cheddar
świeży rozmaryn do posypania
3 łyżki oliwy
sól morska do smaku
Ugotuj pomidorowy sos z przepisu w linku. Odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj składniki na farsz. Dodaj połowę sosu i jeszcze raz wymieszaj. Blaszkę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia. Uformuj pieczeń w kształcie bochenka. Na wierzchu rozprowadź resztę sosu. Wstaw pieczeń do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu i piecz przez 40 minut. Ugotuj ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedź, lekko ostudź i rozerwij na dwie połówki. Wyjmij blachę z pieczenią, ułóż ziemniaki wokół pieczeni. Posyp ziemniaki utartym serem, posiekanym rozmarynem i ewentualnie morską solą. Wstaw wszystko do piekarnika. Ser powinien się jedynie lekko stopić. Wyjmij pieczeń z piekarnika. Posyp resztką utartego parmezanu i pietruszką. Podaj pieczeń z pieczonymi ziemniakami.
1 Komentarz
przepyszna!!!