453
Pieczarki, zresztą jak i inne grzyby uwielbiam. Jem je na okrągło. Nic dziwnego grzyb dostępny przez cały rok. Aby pieczarki zachowały swoje walory smakowe należy je odpowiednio przygotować przed przyrządzeniem.
Obieracie czy myjecie grzyby? Pieczarki można łatwo obrać ze skórki jeśli nie są zbyt mocno zabrudzone. Mocno zabrudzone grzyby należy opłukać na sicie i osuszyć przed ich przyrządzaniem. Pieczarki zazwyczaj obieram jeśli są brudne ( kapelusze i stopki). Zdarza mi się jednak, że oczyszczam grzyby silikonowym pędzelkiem. Drobne grzyby rzadko kiedy obieram, więc oczyszczanie za pomocą pędzelka lub płukanie pod bierzącą wodą wydaje mi się jak najbardziej na miejscu.
Pieczarki – przepisy
6 komentarzy
Ja myję, ale moja Mama obiera. Zawsze, nawet te najdrobniejsze.
A potem narzeka, że nie lubi gotować ;)
Ach te nasze mamy…wszystkie takie same i kochane!
Ja czasem myję, czasem obieram, w zależności od ich zabrudzeń :)
Ja zdecydowanie obieram :)
Uwielbiam pieczarki i mogę obierać je na tony ;)
Ja pieczarki porządnie myję, no chyba, że są mocno zabrudzone, wtedy skłaniam się ku obieraniu.
To tak jak ja