W tym roku świętujemy Walentynki w komplecie. Przyjechał do nas nasz najstarszy synuś z dziewczyną. Moje dzieci zażyczyły sobie pizzę na Walentynki, a ponieważ dostałam na gwiazdkę kamień do pieczenia postanowiłam go wypróbować…Co tu dużo mówić! Jeśli chcecie upiec profesjonalną pizzę to taki kamień do pieczenia jest po prostu nieodzowny.
Kamień do pieczenia – dlaczego warto piec na kamieniu
Nagrzany kamień równomiernie rozprowadza ciepło i wchłania wilgoć z ciasta. Pizza pieczona na kamieniu będzie chrupiąca od spodu i miękka na wierzchu. Ciasto od pierwszego kontaktu z rozgrzanym kamieniem zaczyna „pracować”. Spód od razu pięknie się rumieni przez co czas pieczenia pizzy na kamieniu jest bardzo krótki i trwa około 5 minut w piekarniku nastawionym na 250ºC. Pizza na kamieniu nie przywiera do dna! Piekąc pizzę na blasze zawsze podkładałam papier do pieczenia. Pizza delikatnie śliska się po kamieniu, a żeby ją na nim położyć czy z niego zdjąć to mam specjalną drewnianą łopatkę.
Mój kamień do pieczenia jest wyprodukowany z lawy wulkanicznej. Bardzo łatwo się o niego dba, bo wystarczy go umyć pod wodą i lekko naoliwić. Wyjęty z piekarnika zatrzymuje ciepło nawet do pół godziny.
Jak używać kamienia do pieczenia?
Przed pieczeniem pizzy, bułek czy chleba kamień trzeba nagrzać. Ja trzymałam kamień w piekarniku nastawionym na 250ºC przez 2 godziny. Kamień do pieczenia pizzy należy umieścić na dnie piekarnika. Należy przy tym pamiętać aby włożyć kamień do zimnego piekarnika, bo inaczej może pęknąć. Nie wolno kłaść zamrożonej pizzy na kamień, może również pęknąć. Nagrzany kamień jest bardzo gorąco i pod żadnym pozorem nie należy go wyjmować z piekarnika przed ostygnięciem. Zwykłe kuchenne rękawice nic nie pomogą. Po ostygnięciu kamień należy umyć wodą bez użycia detergentów.
Bardzo polecam kamień do pizzy. Dzisiaj upiekłam na nim pizzę i bułki…zrobiłam zdjęcia… Lubicie domową pizzę? Warto więc zainwestować w kamień do pizzy aby podwyższyć jej smakowe walory.
17 komentarzy
Nie mam kamienia do pizzy, ale słyszałam właśnie, że taka pizza jest o niebo lepsza od zwykłej, pieczonej w na blasze. Mam w planach zakup :)
Ja się wreszcie doczekałam!!
Od dawna planuję zakup takiego kamienia, bo słyszałam same superlatywy na jego temat. Twoja pizza wygląda cudnie, więc tym bardziej chyba poczynię zakup :)
Koniecznie musisz kupić, bo naprawdę ułatwia pieczenie!
Mój mąż ostatnio wpadł na pomysł, żeby w kominku zainstalować kamień do pieczenia, ale póki co, nie wprowadził go w życie ;)
Polecam! Oszalałam na punkcie tego kamienia!
ojaaaa ale musi być pyszna !!!!
Oj takiego kamienia to ja nie mam :( chyba musze się rozejrzeć
Polecam! Świetna sprawa!
Mimo, że nie jemy wcale tak często pizzy to ten kamień nas kusi :D Jesteśmy ciekawe jak smakuje taka pizza :D
Na pewno pomyślę o takim kamieniu do pieczenia.
Pizza wygląda smakowicie, chętnie bym zjadła.
Polecam! Jedna z najlepszych rzeczy w mojej kuchni!
Taką pizzą to bym nie pogardził, niezależnie od okazji ;)
Pizza to chyba najlepsze danie zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Ja robię pizzę najczęściej, gdy chcę się pozbyć resztek z lodówki – taka pizza śmieciucha bywa najsmaczniejsza.
A mnie przy pierwszym pieczeniu ciasto przywarło do kamienia,lekki galimatias bo będę musiała namoczyć żeby resztki odeszły,nie mówiąc już o tym że miałam problem z przerzuceniem pizzy z łopatki na Kamień,więc nie jest to takie łatwe początkowo mam nadzieję że kolejną będzie lepsza
Mi też za pierwszym razem. Trzeba dobrze posypać mąką
Hej,
Resztki pozostałości pizzy na kamieniu możesz także zwęglić, wtedy same odpadną od kamienia. Zostaw w piekarniku do całkowitego zwęglenia.