Pizza na kamieniu na Walentynki

W tym roku świętujemy Walentynki w komplecie. Przyjechał do nas nasz najstarszy synuś z dziewczyną. Moje dzieci zażyczyły sobie pizzę na Walentynki, a ponieważ dostałam na gwiazdkę kamień do pieczenia postanowiłam go wypróbować…Co tu dużo mówić! Jeśli chcecie upiec profesjonalną pizzę to taki kamień do pieczenia jest po prostu nieodzowny.

pizza_recept

Kamień do pieczenia – dlaczego warto piec na kamieniu

Nagrzany kamień równomiernie rozprowadza ciepło i wchłania wilgoć z ciasta. Pizza pieczona na kamieniu będzie chrupiąca od spodu i miękka na wierzchu. Ciasto od pierwszego kontaktu z rozgrzanym kamieniem zaczyna „pracować”. Spód od razu pięknie się rumieni przez co czas pieczenia pizzy na kamieniu jest bardzo krótki i trwa około 5 minut w piekarniku nastawionym na 250ºC. Pizza na kamieniu nie przywiera do dna! Piekąc pizzę na blasze zawsze podkładałam papier do pieczenia. Pizza delikatnie śliska się po kamieniu, a żeby ją na nim położyć czy z niego zdjąć to mam specjalną drewnianą łopatkę.

Mój kamień do pieczenia jest wyprodukowany z lawy wulkanicznej. Bardzo łatwo się o niego dba, bo wystarczy go umyć pod wodą i lekko naoliwić. Wyjęty z piekarnika zatrzymuje ciepło nawet do pół godziny.

 kamień do pieczenia

pizza z kamienia

Jak używać kamienia do pieczenia?

Przed pieczeniem pizzy, bułek czy chleba kamień trzeba nagrzać. Ja trzymałam kamień w piekarniku nastawionym na 250ºC przez 2 godziny. Kamień do pieczenia pizzy należy umieścić na dnie piekarnika. Należy przy tym pamiętać aby włożyć kamień do zimnego piekarnika, bo inaczej może pęknąć. Nie wolno kłaść zamrożonej pizzy na kamień, może również pęknąć. Nagrzany kamień jest bardzo gorąco i pod żadnym pozorem nie należy go wyjmować z piekarnika przed ostygnięciem. Zwykłe kuchenne rękawice nic nie pomogą. Po ostygnięciu kamień należy umyć wodą bez użycia detergentów.

Bardzo polecam kamień do pizzy. Dzisiaj upiekłam na nim pizzę i bułki…zrobiłam zdjęcia… Lubicie domową pizzę? Warto więc zainwestować w kamień do pizzy aby podwyższyć jej smakowe walory.

 

 

 

 

 

SparaSpara

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *