Porady kulinarne…Człowiek uczy się przez całe życie. Ostatnio trenuję przyrządzanie wołowiny, więc chcę się podzielić z Wami moimi doświadczeniami. Tak się też złożyło, że mamy początek nowego miesiąca. Niech więc tematem przepisu miesiąca w lutym będą porady kulinarne.
Pieczeń wołowa, antrykot lub polędwica wołowa to idealna wołowina do pieczenia i smażenia. Aby uzyskać idealną pieczeń należy pamiętać o kilku rzeczach. Najważniejsze jest to, że mięso przed obróbką powinno być w temperaturze pokojowej. Po przyrządzeniu gorące mięso powinno odpocząć kilka minut przed jego pokrojeniem. Osobiście lubię mięso tak zwane medium rare czyli soczyste i mocno różowe. I taka powinna być wołowina jędrna i miękka.
Porady kulinarne – Jak przyrządzić wołowinę
1. Mięso opłukaj w zimnej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Pozostaw mięso na talerzu , aby uzyskało pokojową temperaturę (około godziny).
3. Dopraw osuszone mięso solą i pieprzem.
4. Umieść mięso na patelni i zrumień z obu stron. Obracaj stek i polewaj tłuszczem. Stek o grubości 1 cm smaż przez około 1 minuty,o grubości 2 cm, około 2-3 minut. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana.
5. Usmażone mięso wyjmij z patelni na talerz. Odczekaj 5 minut i pokrój mięso na plastry.
6. W przypadku mięsa w kawałku zrumień mięso z obu stron na patelni, a następnie wciśnij termometr i dokończ pieczenie w piekarniku. Nastaw piekarnik na 100 – 125ºC i piecz mięso tak długo aż uzyska temperaturę 52-55 stopni.
Porady i wskazówki
• Używaj oleju do smażenia. Do rozgranego oleju dodaj łyżkę masła.
• Smażąc mięso dodaj gałązkę świeżego rozmarynu lub posyp suszonym.
• Pamiętaj, że czas gotowania zwiększa grubsze włókna mięsa, stek bok wymaga znacznie więcej czasu na patelni niż żeberka.
• Kiedy mięso jest miękkie jak policzek oznacza to, że w środku jest wciąż surowe
• Gdy stek jest już sprężysty jak podbródek to oznacza, że jest różowy – czerwony w środku czyli tak zwany medium rare. Stek jest już gotowy. Dalsze pieczenia spowoduje, że mięso będzie twarde i łykowate.
Mam nadzieję, że przydadzą Wam się moje kulinarne porady. Z chęcią skorzystam z Waszych.
2 komentarze
A u mnie – jak zrobić pyzy ziemniaczane bez glutenu. Krok po kroku z odpowiednimi wskazówkami, które ułatwią nam pracę i organizację przy tym pracochłonnym daniu.
http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2016/02/pyzy-ziemniaczane-bez-glutenu-i.html
O ciekawie! Bez glutenu to niezła sztuka!