Zielona pizza bianco z pesto i szparagami na kolację. Uwielbiam pizzę ze szparagami. To jest uniwersalna pizza, którą można jeść na ciepło i na zimno. Moja pizza bianco to pizza domowa od a do z i za każdym razem inna. Ta pizza zawiera tyle zieleniny, że śmię ją nazywać zieloną.
Posmarowałam ją sosem bianco, posypałam orzechami i wstawiłam do piekarnika. Pięknie się upiekła, więc ładnie ją przystroiłam.Wczoraj zrobiłam pesto, miałam jeszcze kilka szparagów i kozi twaróg. Uwielbiam kozi ser. Jest kremowy i posiada taki specyficzny smak. Kupuję go w małych opakowaniach, pokrojonego na grube plastry. Pizza smakuje z nim wyjątkowo!
Taka domowa pizza ze szparagami to coś dla wielbiciele kuchni włoskiej. Będąc we Włoszech w zeszłym roku znalazłam wiele inspiracji na pizzę. W każdym zakątku można było trafić na małe piekarnie i kupić kawałek pizzy, za każdym razem inny. Dlatego kiedy piekę pizzę w domu są one kolorowe i różne w smaku.
Pizza bianco z pesto
na 1 podłużną pizzę
Składniki:
ciasto na pizzę, tutaj przepis
100 g philadelphia
2 łyżki utartego parmezanu
1 łyżka oliwy
szczypta soli
50 g włoskich orzechów
100 g koziego twarogu
12 zielonych szparagów
4 łyżki pesto
50 g zielonej sałaty
killa listków mięty pieprzowej
Zagnieć ciasto na pizzę, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podłużny owalny placek.
Wymieszaj serek z parmezanem i oliwą, dopraw solą i rozprowadź na spodzie. Posyp połową orzechów i końcówkami szparagów, kłosy zachowaj do nadzienia. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika i piecz przez 10-12 minut. Zazwyczaj stawiam blachę na dnie piekarnika.
Upieczony spód obłóż sałatą, resztą szparagów, kozim twarogiem. Powtykaj kleksy z pesto i posyp resztą włoskich orzechów. Na koniec udekoruj miętą.
2 komentarze
Też uwielbiamy kozi ser a w takim zielonym otoczeniu musi smakować wybitnie :)
Polecam!