702
Jarmuż to bardzo popularne warzywo w Szwecji. Szczególnie w świątecznym okresie nie może go zabraknąć na stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z jarmużu i migdałów. Domowe pesto jest bez porównania lepsze niż kupne. Duży plus, bo pesto można zrobić ze wszystkiego jak w tym przypadku z jarmużu i migdałów.
Takie domowe pesto z jarmużu świetnie pasuje na kanapki.Wykorzystałam pesto na moje wczoraj upieczone levain bułeczki. Takiej kanapce na gorąco nie można się oprzeć!
Przepis na pesto z jarmużu i migdałów
Składniki:
około ½ l pesto
- 80 g migdałów
- 100 g jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml dobrej oliwy z oliwek
- 100 ml startego parmezanu
- 1- 2 łyżki wody
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
- Posiekaj jarmuż z grubsza, ale najpierw odetnij grube”nerwy”.
- Upraż całe migdały na patelni lub w piekarniku. Wrzuć do miksera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Być może potrzebujesz więcej wody. Pesto ma być gęste, ale nie za mocno.
Kanapka z pesto na gorąco
- bułka z sezamem
- 2 łyżki pesto
- 2 plastry szynki serrano
- kilka krążków czerwonej cebul
- rukola
- mozzarella
Kanapki zapiekanki to moja specjalność. W tej kanapce zapiekłam jedynie ser z pesto ułożone na rozkrojonej bułce. Potem Dodałam rukolę, szynkę i cebulę.
13 komentarzy
Jak widac, pesto mozna zrobic ze wszystkiego :) Intryguje mnie ta jarmuzowa wersja.
Można, można…
niesamowite wykorzystanie jarmużu
hodowałam kiedyś na działce, ale jakoś gotowany jarmuż mnie nie zachwycił
muszę spróbować tego pesto – jarmuż w warzywniaku jest niedrogi więc jest to alternatywa dla kilku doniczek dość drogiej u nas bazylii
Ja zazwyczaj robię jarmuż na surowo, np. ze śmietaną i octem jak mizerię… Pozdrawiam serdecznie
Pesto z mojego ukochanego jarmużu? – jak dla mnie to świetny pomysł. Niech no ja tylko dorwę odrobinę tej zielonej gąbki :-)
Tak, wspaniałe zielsko!
kolor rewelacyjny! Ale śliczną masz łyżeczkę ;)
Made in „indyjska”
Bardzo ciekawy sposob na wykorzystanie jarmuzu :)
zapisuje!
Dziękuję!
Świetny przepis, jak znajdę jarmuż, to wypróbuję, pozdrawiam :)
Dzień dobry, jestem zachwycona przepisami, które Pani wstawia:) Mam pytanie do przepisu na pesto. Grube nerwy w jarmużu oznaczają dolną zgrubiałą część łodygi? Odcinamy i już nie wykorzystujemy w przepisie?
Pozdrawiam serdecznie
Tak, trzeba odciąć. Są za twarde i łykowate do jedzenia. Pozdrawiam serdecznie!