Crostini z pesto z karczochów

Lubicie karczochy? Ja uwielbiam! To takie piękne warzywo, smaczne i idealne na pesto. Wczoraj byłam zaproszona do włoskiej restauracji. Zostałam mocno zainspirowana i dzisiaj nabrałam ochoty na crostini posmarowane z pesto z karczochów. Crostini to idealna przekąska do wina na sobotni wieczór. Lubicie domowe crostini? Najlepsze są te z bagietki na zakwasie.

crostini_przepis

Pesto z karczochów zmiksowałam z karczochów w zalewie z oliwy wraz z orzechami makadamia i bazylią. Dodałam również tajską bazylię przez co pesto z karczochów uzyskało bardzo fajny smak. Uwielbiam domowe pesto. Pozostawia mi swobodę w wyborze składników Jak np. wybór makadamia, które nie są tradycyjnym składnikiem pesto. Cieszę się, że zrobiłam to pesto, bo wyszło naprawdę smaczne. Pieczone crostini posmarowane obficie pesto kusi niesamowicie.

crostini

Pesto z karczochów

Składniki:

2 dorodne doniczki bazylii, w tym jedna tajska bazylia

300 g karczochów w oliwie

3 ząbki czosnku

30 ml oliwy + 2 łyżki oliwy z karczochów

30 g orzechów makadamia

30 g parmezanu, utartego

sól do smaku

1 łyżka soku z cytryny

pesto z karczochów

karczochy_pesto

Bazylię pokrój z grubsza i umieść w malakserze. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Jeśli pesto jest bardzo gęste dodaj więcej oliwy.

Crostini

Składniki:

porcja pesto z karczochów

1 bagietka na zakwasie

100 ml oliwy

1 łyżeczka soli czosnkowej

3 łyżki parmezanu do posypania

crostini_przepis_pesto

Bagietkę pokrój na cienkie kromki. Wymieszaj oliwę z solą czosnkową i posmaruj kromki po obu stronach. Piecz crostini w nagrzanym na 200ºC piekarniku Na złoty kolor po obu stronach. Lekko przestudzone crostini posmaruj pesto i posyp parmezanem. Można również polać dodatkowo oliwą.

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *