Lubicie karczochy? Ja uwielbiam! To takie piękne warzywo, smaczne i idealne na pesto. Wczoraj byłam zaproszona do włoskiej restauracji. Zostałam mocno zainspirowana i dzisiaj nabrałam ochoty na crostini posmarowane z pesto z karczochów. Crostini to idealna przekąska do wina na sobotni wieczór. Lubicie domowe crostini? Najlepsze są te z bagietki na zakwasie.
Pesto z karczochów zmiksowałam z karczochów w zalewie z oliwy wraz z orzechami makadamia i bazylią. Dodałam również tajską bazylię przez co pesto z karczochów uzyskało bardzo fajny smak. Uwielbiam domowe pesto. Pozostawia mi swobodę w wyborze składników Jak np. wybór makadamia, które nie są tradycyjnym składnikiem pesto. Cieszę się, że zrobiłam to pesto, bo wyszło naprawdę smaczne. Pieczone crostini posmarowane obficie pesto kusi niesamowicie.
Pesto z karczochów
Składniki:
2 dorodne doniczki bazylii, w tym jedna tajska bazylia
300 g karczochów w oliwie
3 ząbki czosnku
30 ml oliwy + 2 łyżki oliwy z karczochów
30 g orzechów makadamia
30 g parmezanu, utartego
sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
Bazylię pokrój z grubsza i umieść w malakserze. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Jeśli pesto jest bardzo gęste dodaj więcej oliwy.
Crostini
Składniki:
porcja pesto z karczochów
1 bagietka na zakwasie
100 ml oliwy
1 łyżeczka soli czosnkowej
3 łyżki parmezanu do posypania
Bagietkę pokrój na cienkie kromki. Wymieszaj oliwę z solą czosnkową i posmaruj kromki po obu stronach. Piecz crostini w nagrzanym na 200ºC piekarniku Na złoty kolor po obu stronach. Lekko przestudzone crostini posmaruj pesto i posyp parmezanem. Można również polać dodatkowo oliwą.
5 komentarzy
A ja zupełnie nie pamiętam smaku karczochów;(
Bardzo lubię bagietkę do dań jednogarnkowych, karczocha jeszcze nie jadłam.
Aż wstyd się przyznać ale nigdy nie jadłyśmy karczochów :P
Uwielbiam wszytsko co ma w sobie pesto, jeszcze takie świeże :) jest najlepsze
Super! Ja też