Uwielbiam pleśniowe sery wszelakiej maści. Tosty z gorgonzola i gruszką robię często na niedzielne śniadanie. Kremowa gorgonzola świetnie pasuje do słodkiej gruszki. Wybór chleba również ma wpływ na smak tej ciepłej kanapki. Do tostów użyłam anyżowego chleba. Wspomniałam, że anyż z pleśniowymi serami to niezła para. Tosty są pyszne i sycące. Przyrządzam tosty z pesto i serem cheddar, czy tosty z grzybami. Moje dzieci oczywiście lubią tosty na słodko, jak tosty z nutella. Ja jednak wolę bardziej wyrafinowane smaki, więc tosty wytrawne jak tosty z gorgonzola i gruszką to dla mnie zdecydowanie numer jeden!
Składniki:
2 porcje
2 kromki pszennożytniego chleba
1 gruszka
2 łyżki masła
szczypta cynamonu
garść rukoli
2 łyżki grubo pokrojonych orzechów
syrop klonowy do polania
Rozpuść masło na dużej patelni. Posym cynamonem kromki chleba i zrumień na maśle po obu stronach. Pokrój gruszkę na grube plastry i lekko zrumień na tej samen patelni. Pokrój gorgonzola na kawałki i ułóż na chlebie wraz z gruszką i rukolą. Całość posyp orzechami.
3 komentarze
Rewelacyjne! Uwielbiam to połączenie, ale w takiej formie jeszcze nie próbowałam. W weekend koniecznie zrobię takie tosty! Rarytas na romantyczna kolację z winkiem;)
Pewnie!
pyszne te tosty