Kto lubi bagietki orkiszowe? Od dawna przymierzałam się zrobić zakwas orkiszowy. Zakwas przygotowuje się podobnie jak zakwas żytni czy pszenny. Użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zakwas bulgotał już po 3 dniach, chyba dlatego, że jest po prostu bardzo ciepło. Zimą idzie to bardziej opornie i muszę kombinować aby zakwas osiągnął pożądaną temperaturę. Zakwas przygotowałam z tego przepisu. Na pierwszy rzut postanowiłam upiec bagietki orkiszowe.

bagietki orkiszowe

Pieczenie chleba na zakwasie wymaga czasu. Aby go trochę skrócić można użyć więcej zakwasu. Na ogół wypiekam chleb z kilograma mąki. Na bagietki przeznaczyłam 400 gramów zakwasu przez co skróciłam czas wyrastania do około 5 godzin. Mimo wszystko pieczenie bagietek jak i innego chleba na zakwasie zaczynam wcześnie rano aby zdążyć je upiec w ciągu dnia. Bagietki orkiszowe piekłam w formach do bagietek.

Bagietki orkiszowe

Składniki:

na 6 długich bagietek

400 g zakwasu orkiszowego

200 g mąki orkiszowej

800 g mąki pszennej

700-800 ml zimnej wody

1 łyżka soli

sezam, czarnuszka, słonecznik do posypania

2 łyżki wody + 1 łyżka miodu do posmarowania

bagietki orkiszowe

Jeśli nie masz zakwasu orkiszowego to możesz użyć zakwasu pszennego. Ciasto na bagietki można wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Tak właśnie robię ja. Odważ zakwas , wlej 700 ml wody, wymieszaj i wlej do misy robota. Dodaj obie mąki i zarób ciasto, dolewając resztę wody. Ilość wody zależy od rodzaju mąki i dlatego może się wahać. Dlatego resztę wody lepiej dolewać podczas wyrabiania aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. Kiedy składniki już się połączą dodaj sól i zarabiaj ciasto to wytworzenia nitek glutenu czyli około 15 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy daje się rozciągnąć. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw w ciepłe miejsce idealna temperatura to około 28 stopni. Pierwsze wyrastanie trwa 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Umieść z powrotem w misie, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut. Ponownie powtórz procedurę składania ciasta jak jak to mówię w kopertę, następnie przykryj ściereczką i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na 6 równych kawałków. Rozciągnij ciasto w prostokąt, następnie złóż w rulon modelując końcówki. Do pieczenia bagietek najlepiej użyć formy do bagietki. Jeśli nie masz specjalnej formy to jest na to łatwy sposób. Wykorzystaj tekturowe rulony po folii i przykryj je papierem do pieczenie. Wtedy między odstępy ułóż uformowane ciasto na bagietki. Posmaruj ciasto wodą z miodem i posyp nasionami. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu według możliwości piekarnika). Włóż bagietki do nagrzanego piekarnika. Mając termoobieg można piec obie blaszki na raz. W innym przypadku należy włożyć drugą blaszkę do lodówki. Piecz bagietki przez 10 minut, następnie spryskaj je wodą i zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 10-12 minut. Upieczone bagietki ostudź w formie. Forma na bagietki ma perforowane dno. W innym wypadku ostudź bagietki na metalowej kratce.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *