Chleb pszenno żytni na zakwasie, piekłam całkiem niedawno. Uwielbiam ten chleb, bo mi najbardziej przypomina polski chleb. Jest to bardzo prosty przepis na chleb na zakwasie, choć chleb jak każdy chleb na zakwasie potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli więc planujecie piec chleb na zakwasie, to lepiej to zrobić w weekend czy inny wolny dzień.
Ostatnio jestem zachwycona wypiekami na zakwasie. W tym przepisie zastosowałam pszenny zakwas, który sama wyhodowałam. Myślałam, że trudno zrobić domowy zakwas, ale grubo się pomyliłam. Pieczywo na zakwasie świetnie smakuje. Ten chleb jest cudownie wypieczony z dziurami, które oznaczają, że zakwas dobrze pracował.
Chleb pszenno żytni na zakwasie
na 2 bochenki
Składniki:
800 g mąki pszenej chlebowej
200 g mąki żytniej chlebowej
500 g pszennego zakwasu
450 – 500 g wody
1 łyżka soli
W dużej misce (u mnie asystent kuchenny) umieść wszystkie składniki, ale zaczekaj z solą. Zagnieć elastyczne ciasto, mechanicznie przez 7 minut. Dodaj sól i zagniataj dalej przez następne 7 minut.
Zrób glutenowy test. Jeśli ciasto rozciąga i tworzy cienką błonę jest już dobrze wyrobione. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie złóż ciasto chlebowe i włóż z powrotem do miski do wyrośnięcia na godzinę. Powtórz składanie ciasta i pozostaw w spoczynku na 10 minut. uformuj dwa bochenki, włóż do koszyków obsypanych mąką owiń w folię i pozostaw do ostatecznego wyrośnięcia na 60 minut.
Wyjmij chleb z koszyka wyłóż a blachę, zrób skośne nacięcia i piecz najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz chleb jeszcze przez 15 – 20 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na kratce.
22 komentarze
Pięknie wyrośnięty i efektownie sfotografowany :)
Dziękuję Wisło!
Idealny bochenek! Pozdrawiam
Dziękuję Ewa!
U mnie niestety ostatnio chyba nie za dobre warunki w domu, bo co się zagapię i zostawię zakwas na zewnątrz choć odrobinkę dłużej niż powinnam albo dokarmię dzień później – pleśń :( Chwilowo dałam sobie spokój i nie nastawiam nowego. Pewnie po nowym roku zrobię kolejne podejście :)
Spróbuj koniecznie, bo walory smakowe chleba na zakwasie są o wiele inne…
chleb idealny
Dziekuję Iza!
Jaki piękny, wzdycham sobie, na razie się sie uczę mozlonie…:)
Tak, chleb wymaga wprawy. Nie jeden poszedł do kosza, zanim opanowałam technikę…
Pięknie porowaty miękisz i dojrzała skórka , a zwrócenie uwagi aby soli nie dodawać na początku – bezcenne. pozdrawiam Cię
Tak, a w mojej mądrej książce pisze, że dopiero po pierwszy, wstępnym wymieszaniu…
Pozdrawiam
Wygląda wspaniale, efektowne dziurki….chleb marzenie :) pozdrawiam M.
Dziękuję!
Czy zamiast zakwasu pszennego może być żytni?
Jeśli żytni zakwas to proponuję 100 g żytniej mąki zamienić na pszenną.
Czy dzień przed pieczeniem z zakwasu który mam trzeba zrobić zaczyn ?
Woda plus mąka plus zakwas który mam ?
Tak, można zrobić zaczyn na dzień wcześniej.
Upiekłam ale zrobił się zakalec :(
Skóra tak twarda że kroić nie mogłam a w środku glina przypominało bardziej pasztet 🙁
Nie wiem czy źle zrobiony zakwas czy co mogło być nie tak.
Chleb nie wyrósł. Ciasto chlebowe na zakwasie potrzebuje ciepłego miejsca, około 25 stopni i powinno praktycznie podwoić objętość. Składając wyrośnięty chleb powinny być wyraźne pęcherze, które oznaczają, że ciasto chlebowe jest dobrze napowietrzone. Nie może też być za ciepło podczas wyrastani. Sam zakwas powinien mocno bąbelkować po poruszeniu.
Piękny chleb, jakiej wielkości są koszyki do wyrastania chleba?
Są to koszyki podłużne 15 cm x 35 cm. Chleb jest oczywiście nieco większy po wyrośnięciu i wyrasta dodatkowo w piekarniku.