Chleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i nadziewany pastą z oliwek, bazylii i parmezanu. Ten chleb upiekłam w ostatni weekend dla gości. Był świetnym dodatkiem do zimnych zakąsek jak hummus, marynowane oliwki czy salami amore. Chlebek jest puszysty z miękką skórką, piecze go się szybko. Dodatek oliwy sprawia, że chleb zachowuje długo świeżość. Naprawdę idealne pieczywo na party czy małe spotkanie w gronie przyjaciół.
Chleb oliwkowy
Składniki:
2 chleby
50 g drożdży
500 ml zimnej wody
50 ml oliwy z oliwek
850 g pszennej mąki
1 łyżka soli
Nadzienie
1 doniczka świeżej bazylii
2 łyżki parmezanu, utartego
25 czarnych oliwek, mały słoik
2 łyżki oliwy
Drożdże pokrusz i rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj sól i zarabiaj dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki zmiksuj na gruboziarnistą pastę.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy, pozostaw na 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie równe porcje i każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm. Rozsmaruj po połowie nadzienia na każdym placku i złóż na pół wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie skręć chleb w jedną stroną. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 250ºC. Włóż wyrośnięty chleb do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony chleb wyjmij na metalową kratkę ostudź.
SparaSpara
15 komentarzy
Uwielbiam oliwki, więc to coś dla mnie :)
Ja też bardzo lubię oliwki!
Piszę się na taki chleb, bo uwielbiam oliwki!
Super!
cuuudowny:)
Wspaniały ci wyszedł :-)
Uwielbiam pieczywo z oliwkami. :)
Zapowiada się pysznie.
O tak!
Cudowne pieczywko! Ostatnio robiłam pastę z suszonego bobu, super by się z nim skomponowała! :)
Bardzo lubię taki chlebek i zawsze jak jestem na zakupach w Szwecji to kupuje po 2 i już tego samego dnia znika jeden z pomidorkami i bazylią :)
Świetny chlebek :D
Mimo, że za oliwkami nie przepadamy to takiego chleba jesteśmy bardzo ciekawe :)
Brzmi pysznie, uwielbiam kuchnię śródziemnomorską <3 Chyba wiem, jak zacznę sobotę… ;)
Super!