Chleb oliwkowy – śródziemnomorski eksperyment

Chleb oliwkowy domowej roboty to mój kolejny chlebowy eksperyment. Nie jest to typowy chleb z oliwkami dodanymi do chlebowego ciasta. Jest to chleb z oliwą i nadziewany pastą z oliwek, bazylii i parmezanu. Ten chleb upiekłam w ostatni weekend dla gości. Był świetnym dodatkiem do zimnych zakąsek jak hummus, marynowane oliwki czy salami amore. Chlebek jest puszysty z miękką skórką, piecze go się szybko. Dodatek oliwy sprawia, że chleb zachowuje długo świeżość. Naprawdę idealne pieczywo na party czy małe spotkanie w gronie przyjaciół.

chleb oliwkowy

chleb oliwkowy_przepis_1

Chleb oliwkowy

Składniki:

2 chleby

50 g drożdży

500 ml zimnej wody

50 ml oliwy z oliwek

850 g pszennej mąki

1 łyżka soli

Nadzienie

1 doniczka świeżej bazylii

2 łyżki parmezanu, utartego

25 czarnych oliwek,  mały słoik

2 łyżki oliwy

chleb oliwkowy_kanapki

Drożdże pokrusz i rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj sól i zarabiaj dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki zmiksuj na gruboziarnistą pastę.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy, pozostaw na 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie równe porcje i każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm. Rozsmaruj po połowie nadzienia na każdym placku i złóż na pół wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie skręć chleb w jedną stroną. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 250ºC. Włóż wyrośnięty chleb do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony chleb wyjmij na metalową kratkę  ostudź.

 

SparaSpara

SparaSpara

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.