Chleb bez mąki zbożowej – jak upiec chleb bez mąki?

Chleb bez mąki zbożowej to chleb puszysty, smaczny i przede wszystkim niskowęglowodanowy. Ten chleb polecam przede wszystkim cukrzykom i osobą z insulinoopornością. Chleb stabilizuje poziom cukru we krwi i nie powoduje wyrzutu insuliny.

Jeśli ktoś mówi ludziom chorym na cukrzycę, że mogą żyć normalnie tak długo jak pobierają insulinę to ja mówię zmień dietę i zrezygnuj z insuliny!

kokosowychleb_keto_paleo_bezglutenu_lchfdieta?codojedzenia

Chleb jest jest pyszny i świetnie smakuje z serem, twarogiem, czy wędliną. Przepis pochodzi z bloga lchfdieta. Jeśli jesteście ciekawi jak przepisów jak piec bez mąki i cukru, chcecie wyleczyć insulinooporność i cofnąć cukrzycę typu 2 to traficie w dobre miejsce pełne wiedzy i możliwości pomocy.

Osobiście uważam, że dietoterapia jest ważniejsza niż tabletki. Sama jestem na lchf diecie i czuję się prima.

Chleb kokosowy piekę często, bo bardzo mi smakuje. Jest prosty w pieczeniu ale wymaga kilka składników, których być może nie macie pod ręką. Do nich należy mąka kokosowa, guma ksantanowa i erytrytol.  W wypadku braku kokosowego oleju możecie go zamienić na rozpuszczone masło.

Do chleba można dodać dowolne wybrane nasiona. W tym znajdziecie nasiona siemienia lnianego sezam.

kokosowy chleb bez mąki codojedzenia lchf

Chleb bez mąki zbożowej

12 kawałków

Składniki:

8 jajek – 375 ml

60 g mąki kokosowej

80 g zmielonych nasion siemienia lnianego

70 ml kokosowego oleju

70 ml kokosowej śmietanki lub wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka gumy ksantanowej

½ łyżeczki soli

¾ łyżeczki cynamonu i 2 łyżki erytrytolu, opcjonalnie

1 łyżka nasion sezamu do posypania, białe i czarne

Nastawić piekarnik na 180ºC. Jajka, rozpuszczony olej kokosowy i śmietankę kokosową zmiksować z solą do połączenia. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Zmiksować do połączenia. Foremkę o rozmiarach 10 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do foremki, wygładzić powierzchnię i posypać sezamem. Piec chleb w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Ostudzony chleb pokroić na 16 kromek.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *