Chleb bez mąki zbożowej to chleb puszysty, smaczny i przede wszystkim niskowęglowodanowy. Ten chleb polecam przede wszystkim cukrzykom i osobą z insulinoopornością. Chleb stabilizuje poziom cukru we krwi i nie powoduje wyrzutu insuliny.
Jeśli ktoś mówi ludziom chorym na cukrzycę, że mogą żyć normalnie tak długo jak pobierają insulinę to ja mówię zmień dietę i zrezygnuj z insuliny!
Chleb jest jest pyszny i świetnie smakuje z serem, twarogiem, czy wędliną. Przepis pochodzi z bloga lchfdieta. Jeśli jesteście ciekawi jak przepisów jak piec bez mąki i cukru, chcecie wyleczyć insulinooporność i cofnąć cukrzycę typu 2 to traficie w dobre miejsce pełne wiedzy i możliwości pomocy.
Osobiście uważam, że dietoterapia jest ważniejsza niż tabletki. Sama jestem na lchf diecie i czuję się prima.
Chleb kokosowy piekę często, bo bardzo mi smakuje. Jest prosty w pieczeniu ale wymaga kilka składników, których być może nie macie pod ręką. Do nich należy mąka kokosowa, guma ksantanowa i erytrytol. W wypadku braku kokosowego oleju możecie go zamienić na rozpuszczone masło.
Do chleba można dodać dowolne wybrane nasiona. W tym znajdziecie nasiona siemienia lnianego sezam.
Chleb bez mąki zbożowej
12 kawałków
Składniki:
8 jajek – 375 ml
60 g mąki kokosowej
80 g zmielonych nasion siemienia lnianego
70 ml kokosowego oleju
70 ml kokosowej śmietanki lub wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka gumy ksantanowej
½ łyżeczki soli
¾ łyżeczki cynamonu i 2 łyżki erytrytolu, opcjonalnie
1 łyżka nasion sezamu do posypania, białe i czarne
Nastawić piekarnik na 180ºC. Jajka, rozpuszczony olej kokosowy i śmietankę kokosową zmiksować z solą do połączenia. W oddzielnej misce wymieszać suche składniki i dodać do mokrych. Zmiksować do połączenia. Foremkę o rozmiarach 10 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę do foremki, wygładzić powierzchnię i posypać sezamem. Piec chleb w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Ostudzony chleb pokroić na 16 kromek.
1 Komentarz
Brzmi bardzo zdrowo, chętnie spróbuję