Lubie wypiekac chleb, wszelkiego rodzaju bulki, rogaliki, focaccia… na zakwasie czy z drozdzami, nie za czesto na proszku czy sodzie. Taki domowy chleb to dopiero chleb. Pewnie myslicie , a co nie ma chleba w Szwecji? Jest oczywiscie, ale co to za chleb : spulchniacze, srodki konserwujace i Bog wie co jeszcze do tego chleba dodaja, zreszta jak i wszedzie. Nic dziwnego, ze jest tyle alergikow. Jedna z przyczyn to wlasnie srodki konserwujace.
Biorac pod uwage te aspekty jak i ten, ze mam zawsze swieze pieczywo, przestalam kupowac chleb i od ponad 3 lat pieke go sama, czasami w maszynce do chleba. Wyrabiam zawsze mechanicznie za pomoca asystenta kuchennego, wiec to zadna ciezka praca. Chleb robi sie praktycznie sam.
Dzisiaj proponuje chlebek szafranowy z dodatkiem marchewki i posypany sezamem. Chleb ponacinalam w kwadraty i upieklam na blaszy. Taki chlebek bardzo latwo sie odrywa, mozna go rowniez zamrozic.
Chlebek z szafranem, wiec go czesto robie w okresie swiatecznym, wspaniale smakuje z twarozkiem i wedzonym lososiem. Przepis wyprobowany od dawna, kanapka z lososiem zjedzona…
Chleb szafranowy z sezamem
Skladniki:
- 7 dl wody
- 50 g drozdzy
- 2 lyzki oleju
- 2 lyzki syropu ( golden syrop lub miod)
- 1 ½ lyzeczki soli
- okolo 1,2 kg maki orkiszowej, lub pol na pol z maka pszenna
- 3 dl startej marchewki
- 0,5 g szafranu
- sezam do posypania
Wykonanie:
- Podgrzej mleko z szafranem i rozpusc drozdze z syropem. Dodaj olej oraz starta na mylych oczkach marchewke. Nie zapomnij o soli.
- Stopniowo dodawaj make. Znakiem, ze ciasto jest dobrze wyrobione, jest to, ze jest puszyste i odchodzi od brzegow naczynia. Zostaw do wyrosniecia na 40 minut.
- Rozciagnij ciasto palcami na kszatl prostokata i przenies na blaszke wylozona pergaminem. Ponacinaj ciasto w kwadraty, posmaruj woda i posyp sezamem.
7 komentarzy
Chciałabym nominować Twojego bloga do wyróżnienia ”LIEBSTER BLOG”. Więcej informacji na moim blogu:) http://foodgo.eu
Dziekuje za nominacje. Jak bede miala czas to cos tam skrobne
Pyszności :)
Ja chleb kupuję, ale od czasu do czasu sama przygotowuję chleb lub bułeczki. Bo taki domowy smakuje zupełnie inaczej :)
Chlebek piekny i ciekawy pomysł z tym szafranem. Czasem go kupuję, a potem leży i nie mam pomysłu co z nim zrobić. W końcu ląduje w risotto. Czas to zmienić.
Mam dwa pytania dotyczące przepisu:
– Co to jest „3 dl rivna morötter” ?
– Rozumiem, że dl to decylitry, tak? Jak to przeliczyć na mililitry? Albo szklanki? Dziwne jednostki, jeszcze się nie spotkałam z ich użyciem w przepisach.
Czy możesz odpowiedzieć? Chciałabym w weekend zabrać się za pieczenie.
Pozdrawiam,
Ola
Witam Olu! Wiec rivna morötter to marchewki. Mieszkam w Szwecji i nieraz sie zapedze, ze napisze cos po szwedzku. Dl to decylitry, 1 dl to 100 ml. Ja nie mierze w szklankach, bo szklanki sa roznej pojemnosci. Jesli chcesz przeliczyc na gramy zerknij u gory w przelicznik kulinarny.
Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia w pieczeniu
Wlasnie upieklam. Jest juz na blogu. Swietny przepis. Pozdrawiam!
Dziękuję Mirka!Pozdrawiam serdecznie