Chlebki z jarmużem

Kolejny przepis z jarmużem! Upiekłam chlebki z jarmużem na zakwasie i na drożdżach. Bardzo lubię mieszać  różne nasiona, warzywa czy zioła do chleba, więc dodatek jarmużu wydawał mi się całkiem naturalny.

na kanapki

Przepis chleb z jarmużem

Składniki:

18  chlebków

  • 1,2 l pszennej mąki
  • 200 ml mąki żytniej razowej
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ l wody
  • 2 łyżki melasy lub 1 łyżka miodu
  • 200 ml żytniego zakwasu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 200 ml pestek dyni
  • ½ l pokrojonych liści jarmużu

Pasta na kanapkę

pasta z awokado i pestoWymieszaj drożdże z wodą, zakwasem, melasą i oliwą. Dodaj obie mąki i zagnieć dosyć zwarte ciasto. Dodaj sól, pestki dyni i jarmuż. Zagniataj dalej aż się pojawią nitki glutenu. Przykryj naczynie folią i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę,rozciągnij i złóż jak w kopertę, powtórz jeszcze raz. Włóż ciasto do naczynia, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Powtórz składanie i pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Rozciągnij ciasto na kształt prostokąta podziel na kwadraty, a potem na trójkąty. Umieść chlebki na dwóch blachach wyłożonych pergaminem, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem piecz obie blachy na raz najpierw na 250ºC przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz chleb przez następne 15 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i wyłóż na metalową kratkę do ostygnięcia.

chleb z jarmużemDo chlebka proponuję pastę z awokado i pesto oraz ugotowane na twardo jajko. To było moje dzisiejsze śniadanie!

Przepis dołączam do akcji Na zakwasie i na drożdżach, którą we wrześniu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga.

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.