Jeszcze tylko parę dni do Wielkanocy. Pięknie i słonecznie ale tak zimno na Wielkanoc to dawno u nas nie było! Ale wracając do kuchni. Na święta zawsze piekę jakiś fajny chleb. W tym roku upiekłam wielkanocny chleb w kształcie jajka. Ozdobiłam chlebek nasionkami i warkoczem. Uważam, że jest fajny pomysł na wielkanocny chleb. Taki chleb zazwyczaj stawiam na stole i każdy sobie odrywa ile chce, takie prawdziwe dzielenie się chlebem! Przepis na chleb w kształcie jajka można wybrać dowolnie. Zależało mi na puszystym chlebie, więc upiekłam go z wysoko proteinowej pszennej mąki z dodatkiem oliwy.
Przepis na wielkanocny chleb
Składniki:
na 3 chlebki lub 16 bułek
750 g pszennej mąki, wysoko proteinowej
250 g mąki durum
50 g świeżych drożdży
50 ml oliwy
1 łyżka soli
700 – 750 ml zimnej wody
nasiona do posypania
1 jajko do posmarowania
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól i ewentualnie więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i złóż kilka razy w kopertę. Pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Podziel ciasto na 3 równe porcje. Z każdej oderwij kawałek ciasta tyle aby zrobić trzy rulony i zwinąć w warkocz. Resztę ciasta uformuj na kształt jajka i łóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Owiń chleb warkoczem. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC. Wyrośnięte chlebki posmaruj rozmąconym masłem i posyp nasionami tworząc jakiś wzorek jak na jajkach pisankach. Wstaw blachę z chlebem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze przez 15 – 20 minut. Upieczone chlebki wyjmij na ostudź na metalowej kratce.
P.S.
Piekłam chleb na dwóch blaszkach na raz, a piekarnik dodatkowo nastawiłam na termoobieg. Jeśli nie macie termoobiegu, chleb, który nie pieczecie wstawcie do chłodnego miejsca.
8 komentarzy
Świetny pomysł i fantastyczny efekt!
Dziękuję!!
Bombowy to wygląda. Ja co prawda dzisiaj piekę chleb, ale z gotowej mieszanki bezglutenowej.
Na pewno będzie dobry!
super wygląda
Wygląda pięknie! Na pewno musi smakować wybornie z tymi dodatkami :)
Dziękuję!
wow, wygląda ekstra!!!!!!!