Witam serdecznie i zapraszam na kolejny wspólny wypiek chleb czekoladowy z rodzynkami na pszennym zakwasie, do którego jak zwykle zachęciła nas Ania, tym razem z Beą. Dzisiaj upiekliśmy chleb według przepisu Emmanuel Hadjiandreou, który pochodzi z jego książki „How to make bread”.
Chleb czekoladowy to trochę nietypowy chleb, no właśnie dlatego, że czekoladowy. Polecam upiec ten chleb na zakwasie, bo bardzo fajnie smakuje. Do chleba można również dodać pokruszoną gorzką czekoladę, ale jak dla mnie wystarczył mi dodatek kakao. Ponieważ jest to chleb na zakwasie, więc upiekłam go tradycyjnie tak jak każdy chleb, nieznacznie odbiegając od przepisu.
Przepis na chleb czekoladowy z rodzynkami
Składniki:
na 1 bochenek
- 200 g aktywnego zakwasu, u mnie zakwas pszenny
- 250 g ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g rodzynek
- 1 łyżeczka soli
- 20 g kakao
Wykonanie:
- Namocz rodzynki w wodzie. Namoczone rodzynki są soczyste po upieczeniu, a poza tym chleb nie traci na wilgotności.
- Wymieszaj wodę z zakwasem, po czym dodaj mąkę i zarób ciasto chlebowe. Przy pomocy asystenta zarabiaj 10 minut. Kiedy dodaj sól i zarabiaj dalej aż zaczną się tworzyć nitki glutenu. Pod koniec zagniatania dodaj rodzynki.
- Pozostaw chleb do wyrośnięcia przykryty folią spożywczą. Po godzinie wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia, znowu na godzinę. Powtórz czynność składania i pozostaw chleb do odpoczynku na 10 minut. Uformuj bochenek lub jeśli masz zamiar upiec chleb foremkowy wyłóż ciasto do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Przykryj i pozostaw chleb do wyrośnięcia.
- Natnij chleb i zacznij piec najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut po czym zmniejsz temperaturę do 225ºC (termoobieg) i piecz jeszcze przez 25 minut. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jeśli go popukasz w dno.
- Wyjmij chleb z foremki do ostudzenia.
Przepis na chleb czekoladowy dodaję również do czekoladowego tygodnia organizowanego u Bei.
Lista wspaniałych piekarek, ktœre piekły razem ze mną:
Ania Bajkorada
Ania Nie tylko na słodko
Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród
Ania Pieczywo na zakwasie
Alutka nie- ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Bożena Smakowe kubki
Bożena Moje domowe kucharzenie
Dorota Ugotujmy to.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Gallica Anonimica Zakalce mojego życia
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gucio Kuchnia Gucia
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Krecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchni
Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni
Margot Kuchnia Alicji
Marghe Po prostu Marghe
Mimbla Pierogi ruskie raz
Pychaciasta
Renata Forks’N’Canvas
Tosia Smakowity chleb
Wiosenka Eksplozja smaku
Wisła Zapach chleba
Zufik Zufikowo
Żabka Healthy craving
Żaneta Poradniczanka
46 komentarzy
Bardzo dostojny… Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
No udał się! Jestem zadowolona! Pozdrawiam
Ten chleb jest pyszny ,a tu bardzo piekny
Dziekuje za wspolne pieczenie
Masz rację! Jest pyszny! Do następnego pieczenia!
Ach czekolada i maliny to jest coś co kocham! :) dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam
bardzo lubię to połączenie! Pozdrawiam
Gosiu,
przepiękny widok!
I te maliny…
Poezja.
Dziękuję za wspólny czekoladowy czas.
Dziękuję Aniu!
Ciesze sie, ze smakowal i dziekuje za wspolne pieczenie! :)
Tym razem nie było mi dane być z Wami. Zostało mi tylko podziwianie; -) Cudny!!!
Dzięki Marzena! Ja też podziwiałam w zeszłym miesiącu…
Gosiu przepięknie Ci wyrósł.Dziękuję za wspólny czas :-)
Dziękuję Dorota!
Gosiu, dorodny chlebus ci wyszedl! Wyobrazam sobie, ze z twarozkiem i malinami musial wspaniale smakowac. Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego :)
Tak, czekolada i maliny to moje ulubione połączenie…
Ten przepis daje pole do popisu ogromne, wszystkie piekłyśmy z bazowej receptury, a każdy inny, dodatki też je bardzo różnicowały smakowo i z wyglądu. Ja również piekłam na zakwasie, następny upiekę na zaczynie poolish.
Bardzo mi sie podoba Twój chleb z foremki, równomiernie wyrośnięty, piękny.
Dziękuję za wspólne pieczenie.Pozdrawiam
Dziękuję! Tak następny raz będzie na poolish…
[…] małe czarowanie Gallica Anonimica Zakalce mojego życia Gatita Kulinarne przygody Gatity Gosia Co do jedzenia Gucio Kuchnia Gucia Jola Smak mojego domu Kamila Ogrody Babilonu Krecia By było przyjemniej Magda […]
Kolejny przepiękny mocno czekoladowy chleb !
Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)
Dzięki!
Ale puchatek! Pozdrawiam!
Dziękuję!
Gosiu, pięknie Ci się upiekł :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
Dziękuję Dorota!
Fantastyczny! Dziękuję za wspólne chwile!
Bardzo lubię te chwile!
Bardzo się cieszę ze wspólnego pieczenia, tak samo jak z możliwości oglądania tylu niby tych samych, a jakże innych wypieków !
Twój Gosiu wygląda idealnie.
Miło poznać :-)
Tak Aniu! Można się napatrzeć!
Cudny chlebek;-) Dziękuję Wam bardzo dziewczyny za serdeczne przyjęcie i do kolejnego pieczenia;-)
Tak do kolejnego wspólnego pieczenia! Pozdrawiam!
Do twarzy mu z twarożkiem i maliną:)…. ślicznie się upiekł:). Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego:)
Dziękuję Jolu!
Cudowne zdjęcia!
Ja czekoladę pominęłam i jednak troszkę mi jej zabrakło. ;)
Dziękuję za wspólne pieczenie! :)
Dziękuję Ala!
Wspaniały!! :)
Dziękuję!
śliczny miękisz, tylko pozazdrościć :D Dziękuję za wspólne pieczenie!
Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie!
Z malinami to dopiero pokusa ;D Piękny chleb, dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam :)
Dziękuję Gosiu!
świetny chlebek ;)
Wyrósł na medal!
Te zdjęcia z malinami są baaardzo apetyczne:)
Ten chleb sam w sobie jest bardzo smaczny, ale z takimi dodatkami to musiała być rozkosz dla podniebienia;P. A może by tak następnym razem wrzucić maliny do chleba;P?
W mojej kuchni wszystko możliwe!
Pieknie upieczony, i te maliny! Dziekuję za wspólne chwile w kuchni!
[…] Gosia – blog Co do jedzenia : Chleb czekoladowy […]