Pieczone, smażone, czy z grilla? Mięso z udek kurczaka jest delikatne i wyborne. Dzisiaj kolejny przepis na udka z kurczaka zapiekane na warzywach. Szybki obiad i do tego bezproblemowy z rodzimymi warzywami jak marchewka, pietruszka czy seler zatopionymi w pysznym pomidorowym sosie.
Przepis na udka z kurczaka na warzywach
Składniki:
na 5 porcji
- 10 udek z kurczaka, około 800 g
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka cytrynowego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżeczki soli, lub wedle smaku
Sos warzywny
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- 1 kawałek selera
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- garść świeżej bazylii
- 1 puszka pokrojonych pomidorów, około 400 g
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Dopraw kurczaka przyprawami i marynuj przez godzinę. Usmaż udka na patelni prawie do końca.
- W międzyczasie pokrój warzywa w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż warzywa na oliwie i dodaj pomidory. Dopraw solą i przyprawami i gotuj sos przez 15 minut.
- Wylej sos do małej formy, a na wierzchu ułóż udka z kurczaka. Włóż do gorącego piekarnika na 10 minut, aby skórka na udkach ładnie się przypiekła.
7 komentarzy
Wyglądają przepysznie. I jakie piekne naczynko do zapiekania. Ciekawe czy od poczatku do końca można je zrobić w piekarniku. Bardzo by mi to pasowało.
Sądzę, że tak
Przepysznie wygląda:)
o dziékujé!
super danie
Sam piekę wszystko w takich naczyniach, są najlepsze!
Pięknie się komponuje :-)