Indyk w sosie cytrynowym to popularne danie główne na obiad. Często zamiast kurczaka wybieram indyka na obiad. Indyk ma nieco więcej smaku niż filet z kurczaka, ale też można go przygotowywać podobnie. Cytrusy świetnie pasują do drobiu, więc tym razem wypróbowałam indyka w sosie cytrynowym.
Podobnie jak filet z kurczaka również filet z indyka gotuję krótko tak aby był soczysty. Dlatego, kiedy przygotowuję mięsne sosy z drobiem to dodaję mięso na końcu, aby zachowało swoje walory smakowe. Na święta przygotowuję pieczonego indyka w całości. Na obiad w tygodniu wybieram filet z piersi indyka.
Sos cytrynowy doprawiłam nie tylko cytryną ale również parmezanem. Dodałam do niego groszek i kukurydzę. Zawsze wybieram mrożony groszek i kukurydzę. Groszek mrożony zachowuje swój piękny kolor w odróżnieniu od groszku z puszki. Lubię jak moje dania wyglądają naturalnie nie tylko po to, żeby je fotografować ale również po to, aby zjeść je ze smakiem.
Indyk w sosie cytrynowym
4 – 6 porcji
Składniki:
700 g fileta z piersi indyka
1 łyżeczka czarnego pieprzu
sól do smaku
2 łyżki mąki
30 g masła
150 g zielonego groszku, mrożonego
100 g kukurydzy
1 mała cebula
pęczek kopru
½ łyżeczki białego pieprzu
40 g parmezanu
200 ml gorącej wody lub bulionu
250 ml śmietany, 36% tł.
Filet z indyka podzielić na mniejsze kawałki. Posilić i oprószyć mąką i pieprzem. Zrumienić na łyżce masła i odłożyć na bok. Rozpuścić resztę masła na tej samej patelni i zeszklić cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Następnie wlać bulion, śmietankę, dodać parmezan i wsypać mrożonki. Doprawić sos solą i pieprzem.
Gotować sos przez 5 minut. Lekko przemieszać do rozpuszczenia sera. Następnie dodać podsmażonego indyka i gotować sos jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekany koper. Łyżkę kopru zostawić do posypania dania przed podaniem. Podać sos z indyka z ryżem lub kaszą. Smacznego!