Polecam prosty i smaczny sos musztardowy do pieczonego indyka. Dawno się przekonałam, że musztarda świetnie pasuje do drobiu. Kurczęce udka pieczone w musztardzie czy pierś z kurczaka w winnym sosie musztardowym to nasze domowe hity. Musztardę lubię bardziej niż ketchup, a ostra gruboziarniasta moim zdaniem jest najlepsza. Robiąc musztardowy sos dodaję również świeżo uprażonej gorczycy aby jeszcze badziej podkreślić smak sosu.
Co zaś do indyka to wydaje mi się, że to całkiem wygodnie zrobić obiad jedynie z piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że mięso będzie suche.
Składniki:
8 porcji
1 kg piersi z indyka
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól i czarny pieprz do smaku
Sos musztardowy
500 ml bulionu z kurczaka
250 ml śmietanki
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki ostrej musztardy
½ łyżeczki prażonej i zgniecionej w moździerzu musztardy
szczypiorek do posypania
Rozkrój pierś, posól, przypraw pieprzem i ziołami. Zwiń w rulon. Zwiąż sznurkiem do mięsa lub użyj wykałaczek. Zrumień mięso z na maśle z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 200ºC, wbij termometr i piecz indyczą pierś tak długo aż temperatura mięso dojdzie do 70ºC. Wyjmij mięso z piekarnika owiń w aluminiową folię i odczekaj 10 minut. Pokrój na plastry.
W między czasie ugotuj sos. W rondelku zrumień mąkę, dodaj masło a następnie gorący bulion energicznie mieszając aby się nie porobiły kluski. Wlej śmietankę, dodaj musztardę i gorczycę. Gotuj sos przez 10 minut. Podaj indyka z musztardowym sosem i na przykłąd ziemniaczanym puree i brukselką.
2 komentarze
Odkąd zacząłem zdrowo się odżywiać tego typu dania codziennie znajdują się w moim menu :)
Wygląda przepysznie ja sama od jakiegoś już czasu wprowadziłam u siebie zdrowe odżywianie i tego typu dania są bardzo często u mnie na stole. Ogólnie drób jest bardzo zdrowym mięsem ja drób przeważnie zamawiam od dobrych i znanych dostawców