Niedawno otrzymałam do przetestowania kaszę durra znaną też jako sorgo. Kasza durra to kasza bezglutenowa o lekko orzechowym smaku. Gotuje ją się podobnie jak ryż, trzeba jedynie suchą durra namoczyć w wodzie na 3 godziny. Kasza durra z powodzeniem może zastąpić ryż czy ziemniaki, a u mnie znalazła zastosowanie w ciepłej sałatce, którą raczyłam się dzisiaj w pracy. Ciepłe sałatki to idealne danie do pracy.
Kasza durra
Składniki:
2 porcje
150 ml kaszy durra, waga sucha
1 brokuł, podzielony na różyczki
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki prażonych migdałów
2 łyżki oleju
szczypta chili płatków
2 jajka
sól i czarny pieprz do smaku
Namocz durra w zimnej wodzie przez 3 godziny, opłukaj po czym ugotuj w lekko osolonej wodzie na sypko. Blanszuj brokuł przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Pokrój cebulę na cienkie krążki i zeszklij na oleju. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Dodaj teraz kaszę i brokuły, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Usmaż jajka sadzone i podaj z sałatką.
4 komentarze
Pyszna,a kasza przypomina jaglaną.
Nigdy tej kaszy nie jadłam, ale też chyba nie widziałam za często na półkach. Gdzie można ją kupić?
P.S. Takie ciepłe sałatki do pracy są świetne, uwielbiam tak jeść :)
W dużych marketach na półkach z bezglutenową żywnością.
Świetna sałatka. Rzeczywiście, idealna na przerwę w pracy, a do niej jeszcze sok z pietruszki http://jedzmy-zdrowo.pl/sok-korzenia-pietruszki-wlasciwosci/