Sałatka Cezar z jarmużem…Można i tak! Zamiast kurczaka proponuję awokado. Lodową sałatę z powodzeniem można zastąpić jarmużem. Grzanki można przygotować
z każdego chleba. Z żytniego na zakwasie są wspaniałe. Tak czy inaczej wybrałam chleb z nasionami. Grzanki wyszły aromatyczne i chrupiące. Idealne do tej wersji sałatki. Jarmuż i awokado mogę jeść codziennie. Dla mięsożernych proponuję tradycyjną sałatkę z kurczakiem.
Wolicie tuńczyka? Jest i sałatka Cezar z tuńczykiem na blogu. Nawet tą przyrządziłam z jarmużem! Prawdziwy zastrzyk zdrowia o tej porze. Jarmuż z powodzeniem zastąpi słodkie owoce. Pod względem odżywczych wartości nawet nie można ich z nim porównać. Jarmuż króluje!
Cezar z jarmużem
2-4 porcje
Składniki:
5 liści zielonego jarmużu
2 awokado
25 g parmezanu
3 kromki chleba
oliwa do smażenia
Dressing Cezar
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
2 płaty sardeli (anchois)
5 łyżek oliwy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki utartego parmeza
Obierz łodygi jarmużu z liści. Rozerwij na mniejsze kawałki. Ułóż na półmisku na przemian z awokado. Pokrój kromki chleba w kostkę. Grubsza kostka ładnie prezentuje się na półmisku, więc pokroiłam grube kromki chleba. Zrumień grzanki na oliwie. Ułóż na jarmużu na przemian z parmezanem. Pora na Cezar dressing. Wszystkie składniki na sos zmiksuj na jednolitą masę. Sos będzie gęsty ale puszysty. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Resztę podaj w sosjerce.
3 komentarze
Wygląda przepysznie! Zjadłabym taką sałatkę z jarmużem :)
Tak, jest bardzo smaczna!
Zjadłabym teraz taką sałatkę na drugie śniadanie :)