Jarmuż i brukselka to typowe świąteczne warzywa, choć ja często je przyrządzam i poza świętami. Jarmuż jest dostępny praktycznie przez cały rok. Trochę trudniej jest jednak z brukselką ale na święta zawsze pojawia się w sklepach. Dzisiejszy przepis to sałatka ze świątecznych resztek. Został mi jarmuż i brukselka jak również pieczony indyk. Szybko więc zrobiłam winegret, pokroiłam warzywa i mięso. Przyrządzanie sałatki z resztek zajmuje niewiele czasu. Po świątecznych obfitościach taka sałatka jest naprawdę zbawieniem.
Jeśli więc pozostały Wam jarmuż i brukselka, jakieś mięsiwo, orzechy, daktyle czy ser to możecie zrobić tą szybką sałatkę praktycznie na poczekaniu.
Jarmuż i brukselka – sałatka z resztek
4 porcje
Składniki:
100 jarmużu, tylko liście bez łodyg
300 g brukselki
5 dużych daktyli
4 figi
300 g indyka lub innego pieczonego mięsa
Winegret
50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki jabłkowego octu
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki słodkiej musztardy, gruboziarnistej
1 duża szalotka, drobno pokrojona
1 łyżeczka soli
¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
Brukselkę oczyść i przekrój na pół. Blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Jarmuż poszatkuj. Pokrój w kostkę daktyle, a figi na ćwiartki. Pokrój mięso na małe kawałki i dodaj do sałatki. Składniki na winegret umieść w słoiczku, zakręć i porządnie wstrząśnij. Polej sałatkę sosem. Smacznego!