Sałatka z jarmużu i brukselki z sosem winegret

Jarmuż i brukselka to typowe świąteczne warzywa, choć ja często je przyrządzam i poza świętami. Jarmuż jest dostępny praktycznie przez cały rok. Trochę trudniej jest jednak z brukselką ale na święta zawsze pojawia się w sklepach. Dzisiejszy przepis to sałatka ze świątecznych resztek. Został mi jarmuż i brukselka jak również pieczony indyk. Szybko więc zrobiłam winegret, pokroiłam warzywa i mięso. Przyrządzanie sałatki z resztek zajmuje niewiele czasu. Po świątecznych obfitościach taka sałatka jest naprawdę zbawieniem.

jarmuż i brukselka sałatka przepis codojedzenia

Jeśli więc pozostały Wam jarmuż i brukselka, jakieś mięsiwo, orzechy, daktyle czy ser to możecie zrobić tą szybką sałatkę praktycznie na poczekaniu.

sałatka przepis jarmuż brukselka codojedzenia przepis

Jarmuż i brukselka – sałatka z resztek

4 porcje

Składniki:

100 jarmużu, tylko liście bez łodyg

300 g brukselki

5 dużych daktyli

4 figi

300 g indyka lub innego pieczonego mięsa

Winegret

50 ml oliwy z oliwek

3 łyżki jabłkowego octu

3 łyżki soku z pomarańczy

2 łyżki słodkiej musztardy, gruboziarnistej

1 duża szalotka, drobno pokrojona

1 łyżeczka soli

¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

jarmuż i brukselka indyk sałatka przepis codojedzenia

Brukselkę oczyść i przekrój na pół. Blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Jarmuż poszatkuj. Pokrój w kostkę daktyle, a figi na ćwiartki. Pokrój mięso na małe kawałki i dodaj do sałatki. Składniki na winegret umieść w słoiczku, zakręć i porządnie wstrząśnij. Polej sałatkę sosem. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *