Sałatka z tuńczyka, fasoli i szparagów to kolejna pyszna sałatka z udziałem szparagów, tym razem w połączeniu ze strączkami. Lekka sałatka, łatwa do przyrządzenia, w sam raz na letnie upały czy lunch do pracy.
Do tej sałatki z tuńczyka przygotowałam prosty winegrett, który doprawiłam świeżym estragonem. Estragon to przyprawa, którą właściwie rzadko używam ale w tej sałatce po prostu świetnie spełnij swoje zadanie. Spróbujcie sami!
Sałatka z tuńczyka, fasoli i szparagów
4 porcje
Składniki:
150 ml białej fasoli jaś
1 puszka tuńczyka w wodzie
250 zielonych szparagów
1 łyżka kaparów
1 mała czerwona cebula
2 msk olivolja
1 łyżka winnego octu
2 łyżeczki świeżego estragonu
50 g rucola lub innej sałaty
kilka rzodkiewek
Namocz fasolę w wodzie na noc. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź tuńczyka z zalewy. Odetnij kłosy i twarde końcówki szparagów. Podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 5- 6 minut w zależności od grubości łodyg. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć kłosy. Odcedź szparagi i opłucz w zimną wodą.
Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Wlej oliwę i ocet do małego słoika, zakręć i mocno potrząśnij. Posiekaj drobno estragon i dodaj do dressingu. Dopraw solą i grubo zmielonym czrnym piperzem. Opłucz i osusz sałatę.
Lekko wymieszaj tuńczyka z fasolą, szparagami, cebulą, kaparami i rzodkiewkami. Dodaj rukolę, a na koniec polej sałatkę dressingiem.
6 komentarzy
Wyglada smacznie i zdrowo!
Oj tak!
wszystko co z tuńczykiem bardzo lubię
Same pyszne składniki
Też tak myślę!
Oj, zjadłabym taką sałatkę ;)