Co przygotować na letnią kolację?

Sałatka z tuńczyka, fasoli i szparagów to  kolejna pyszna  sałatka z udziałem szparagów, tym razem w połączeniu ze strączkami. Lekka sałatka, łatwa do przyrządzenia, w sam raz na letnie upały czy lunch do pracy.

Do tej sałatki z tuńczyka przygotowałam prosty winegrett, który doprawiłam świeżym estragonem. Estragon to przyprawa, którą właściwie rzadko używam ale w tej sałatce po prostu świetnie spełnij swoje zadanie.  Spróbujcie sami!

sałatka z tuńczyka fasoli i szparagów

Sałatka z tuńczyka, fasoli i szparagów

4 porcje

Składniki:

150 ml białej fasoli jaś

1 puszka tuńczyka w wodzie

250 zielonych szparagów

1 łyżka kaparów

1 mała czerwona cebula

2 msk olivolja

1 łyżka winnego octu

2 łyżeczki świeżego estragonu

50 g rucola lub innej sałaty

kilka rzodkiewek

lekka sałatka z tuńczyka

Namocz fasolę w wodzie na noc. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź tuńczyka z zalewy. Odetnij kłosy i twarde końcówki szparagów. Podziel na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 5- 6 minut w zależności od grubości łodyg. Na 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć kłosy. Odcedź szparagi i opłucz w zimną wodą.

Pokrój cebulę w cienkie plasterki. Wlej oliwę i ocet do małego słoika, zakręć i mocno potrząśnij. Posiekaj drobno estragon i dodaj do dressingu. Dopraw solą i grubo zmielonym czrnym piperzem. Opłucz i osusz sałatę.

Lekko wymieszaj tuńczyka z fasolą, szparagami, cebulą, kaparami i rzodkiewkami. Dodaj rukolę, a na koniec polej sałatkę dressingiem.

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *