O tej porze najczęściej kupuję kalafior i szparagi. Są to moje ulubione warzywa, z których przyrządzam pożywne sałatki na ciepło. Niektórzy z Was pewnie podnoszą brewki na widok kalafiora. Moja rodzinka przepada za kremem z kalafiora. Kalafiorowa z brokułami też jest niczego sobie ale sałatka z kalafiora to pychotka.
W zeszłym roku odwiedziła nas rodzina męża z Iranu. Kalafior tak im przypadł do smaku, że praktycznie jedliśmy go codziennie. Najczęściej były to sałatki łączone z różnymi warzywami jak na przykład ze szparagami i awokado. Odkryłam, że kremowe awokado to idealne warzywo na dressing i o dziwo świetnie pasuje do kalafiora.
Właściwie nie ma co się dziwić, bo przecież awokado jest neutralne w smaku. Dlatego można je łączyć z czym popadnie, nawet z kalafiorem. Irańczycy bardzo lubią miętę pieprzową i wykorzystują ją często w swojej kuchni dosłownie zagryzając ją do mięsa czy ryby.
Też mi się to udzieliło i dzisiaj jestem z miętą za pan brat! Dodaję ją do dressingów i sałatek, miksuję w koktajlach. Kalafior i mięta to super kombi. W ogóle zauważyłam, że warzywa jak kalafior, zielony groszek czy szparagi, które są raczej delikatne w smaku można nieco podkreślić za pomocą ziół. Mięta jest tu idealnym wyborem!
Sałatka z kalafiora to kolejny przepis na lato, który polecam Wam zapamiętać. Sałatka jest pyszna i syta. Z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Można ją również podać jako lekkie danie na kolację. Idealna na letnie upały.
Kalafior – sałatka
4 porcje
Składniki:
1 kalafior
250 g zielonych szparagów
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy + 2 łyżki do dressingu
po 1 łyżeczce garam masala i kminu rzymskiego
¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
½ łyżeczki płatków chili
1 puszka ciecierzycy
garstka listków mięty pieprzowej
1 awokado
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka soku z limonki
sól do smaku
Opłukaj kalafior i podziel na różyczki. Pokrój szparagi. Wrzuć do żaroodpornego naczynia. Odcedź ciecierzycę i dodaj do kalafiora razem z czosnkiem, solą i przyprawami. Skrop warzywa oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego na 200ºC. Piecz przez 25 minut. Pokrój awokado na plasterki. Część ułóż na upieczonych warzywach, a resztę zmiksuj z oliwą, jogurtem, 3 listkami mięty i sokiem z limonki. Dopraw dressing solą. Posyp sałatkę miętą i podaj na ciepło z dressingiem z awokado.
2 komentarze
Jak to wszystko jest pysznie przypieczone <3
Uwielbiam to danie!