Ku mojej uciesze moja zielenina zaczyna ładnie rosnąć, a mój balkon powoli przekształca się w zielony ogród. Ostatnio wzbogaciłam się o miętę pieprzową i zwykłą miętę, którą za pewne niedługo wykorzystam do drinków.
Coś wspaniałego usiąść w słońcu na balkonie i delektować się zapachami rozgrzanych ziół i kwiatów…
A tym czasem miętą pieprzową wykorzystałam do sałatki z kalafiora z musztardowym dressingiem. Bardzo często łączę kalafior z miętą…Czasami połączenie niektórych smaków na pierwszy rzut oka może się wydawać dziwne, ale jak nie spróbujesz to nie wiesz!
Kalafior kiedyś przeze mnie nie lubiany, a teraz proszę, na stałe zawitał w moim jadłospisie. Zielona sałatka z kalafiora czy kalafior z gryczaną kaszą to niektóre sałatki z kalafiora, o których już pisałam. Zupa kalafiorowa i zapiekanka makaronowa z kalafiorem to kolejne przepisy jak wykorzystać to zdrowe warzywo.
Sałatka z kalafiora
2 porcje
Składniki:
300 g kalafiora startego na grubych oczkach
1 awokado
100 g owczego sera typu feta
5 dużych rzodkiewek
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
garść liści mięty pieprzowej
2 dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki słonecznika, uprażonego
100 g ugotowanej ciecierzycy
1 jabłko
szczypta płatków chili lub innej chili
Dressing z musztardy
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
sól do smaku
Starty kalafior zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Pokrój awokado i rzodkiewki w plasterki, a jabłko w kostkę. Zrumień ciecierzycę na patelni z dodatkiem oliwy i chili. Wymieszaj wszystko, a następnie dodaj pokruszony owczy ser, dymkę, pokrojoną w piórka i zioła. Wymieszaj lekko. Posyp słonecznikiem.
Z podanych składników zrób dressing. Wymieszaj najpierw musztardę z miodem sokiem z limonki, a potem dodaj powoli oliwę energicznie mieszając. Dressing przypomina ubijanie majonezu. Wlewaj więc oliwę powoli, aby ładnie się połączyła z resztą składników. Polej sałatkę dressingen przed podaniem. Smacznego!
12 komentarzy
świetna sałatka, pełna różnych smaków i kolorów!
Polecam!
Sałatka wygląda pysznie :-) surowy kalafior często wykorzystuje w kuchni właśnie do sałatek :-)
Tak, wdzięczne warzywo
Kalafior jest taki warzywem, które moim zdaniem jest mdłe, nie ma smaku. Wiadomo, ze przyprawy robia swoje, no ale mimo wszystko… Dlatego zazwyczaj zamiast po kalafiora sięgam po brokuły, lub mieszam – trochę białego i trochę zielonego, żeby jednak smak był bardziej wyrazisty.
Ale za to jeśli o dressing chodzi to jestem bardz na tak – musztarda to dla mnie niemalże królowa przypraw :)
Więc neutralny smak należy podkreślić dodatkowymi składnikami w påstack innych warzyw, feta jak i dressingu. Polecam!
Bardzo ciekawy przepis na pewno spróbuje ;)
Polecam!
Wygląda przepysznie!
Dziękuję!
Wygląda cudnie, kolorowo, wiosennie, no po prostu smakowicie !
Świetna sałatka! Faktycznie, na pierwszy rzut oka połączenie mięty i kalafiora może wydać się dość egzotyczne. Z chęcią jednak wypróbuję, szczególnie, że przepisów na wykorzystanie surowego kalafiora mam bardzo mało, a podobno jest smaczny także w tej postaci. Serdecznie pozdrowionka!