Sałatka z zapiekanym camembert i prosciutto

Lubicie sałatki? Sałatka z zapiekanym camembert i prosciutto to moja kolejna ulubiona sałatka, którą pierwszy raz spróbowałam będąc w Paryżu. Uwielbiam zapiekany camembert! Jest wtedy jeszcze bardziej kremowy i smakuje pysznie. Sałatka camembert to szybka przekąska na wieczór. My właśnie oglądamy mecz Iran z Marokiem, kibicujemy i zajadamy sałatkę. Taką sałatkę często podaję gościom. Jest elegancka, smaczna i bardzo szybka do wykonania. Niespodziewani goście to nie powód do paniki. Sałatka z camembert nieraz wybawiła mnie z opałów. Polecam ją również na lato, gdzie dodatkowo możecie ją wzbogacić o sezonowe owoce takie jak brzoskwinie, morele czy arbuz.

sałatka z camembert

Sałatka z camembert

Składniki:

na 4 porcje

porcja camembert, około 300 g

100 g prosciutto

50 g włoskich orzechów

300 g owoców, np. winogrona

10 rzodkiewek

10 cm ogórka

100 g mieszanej sałaty, rukola i sałata rzymska

2 łyżki miodu

salatka z camembert i prosciutto

Wyjmij camembert z opakowania i włóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 200ºC i piecz ser przez 10 minut. Środek sera powinien się lekko uginać na środku pod naciskiem. Przygotuj półmisek z sałatą. Pokrój ogórka i rzodkiewki w plasterki i ułóż między sałatą. Podziel winogrona i obłóż nimi półmisek. Połóż na środku zapieczony ser, posyp orzechami i polej miodem. Następnie zwiń prosciutto w róże i zaaranżuj na półmisku. Do sałatki można podać suche pieczywo lub krakersy.

SparaSpara

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.