Lubicie sałatki? Sałatka z zapiekanym camembert i prosciutto to moja kolejna ulubiona sałatka, którą pierwszy raz spróbowałam będąc w Paryżu. Uwielbiam zapiekany camembert! Jest wtedy jeszcze bardziej kremowy i smakuje pysznie. Sałatka camembert to szybka przekąska na wieczór. My właśnie oglądamy mecz Iran z Marokiem, kibicujemy i zajadamy sałatkę. Taką sałatkę często podaję gościom. Jest elegancka, smaczna i bardzo szybka do wykonania. Niespodziewani goście to nie powód do paniki. Sałatka z camembert nieraz wybawiła mnie z opałów. Polecam ją również na lato, gdzie dodatkowo możecie ją wzbogacić o sezonowe owoce takie jak brzoskwinie, morele czy arbuz.
Sałatka z camembert
Składniki:
na 4 porcje
porcja camembert, około 300 g
100 g prosciutto
50 g włoskich orzechów
300 g owoców, np. winogrona
10 rzodkiewek
10 cm ogórka
100 g mieszanej sałaty, rukola i sałata rzymska
2 łyżki miodu
Wyjmij camembert z opakowania i włóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 200ºC i piecz ser przez 10 minut. Środek sera powinien się lekko uginać na środku pod naciskiem. Przygotuj półmisek z sałatą. Pokrój ogórka i rzodkiewki w plasterki i ułóż między sałatą. Podziel winogrona i obłóż nimi półmisek. Połóż na środku zapieczony ser, posyp orzechami i polej miodem. Następnie zwiń prosciutto w róże i zaaranżuj na półmisku. Do sałatki można podać suche pieczywo lub krakersy.
6 komentarzy
Gdybym nie była w ciąży, od razu pochłonęłabym ten talerz smakołyków. Jeszcze troszkę muszę poczekać ;)
Gratulacje! Ja jak byłam w ciąży to jadłam tylko pasteryzowane, ale kupowałam w specjalnym butiku, gdzie osoba po prostu znała się na serach, a w sklepie wiadomo nie ma takiego serwisu i znajomości tematu.
Prosta i smaczna sałatka :)
Sałatka prezentuje się wyśmienicie :)
Uwielbiam camembert zapiekany, to jeden z moich największych przysmaków ;)
Nic tylko jeść….nawet oczami. Wygląda niesamowicie!