Halloumi sałatka..Miałam zrobić sałatkę z tofu ale jakoś nie mogę się do niego przekonać. Uważam się za osobą wszystko jedzącą ale tofu it`s not my thing! Za to halloumi sałatka to danie, na które tylko wspomnienie dostaję ślinotoku. Na blogu znajdziecie mnóstwo wypróbowanych przepisów na halloumi, bo bardzo często je jadam. Sałatka z halloumi i truskawkami, halloumi z soczewicą to moje ulubione halloumi sałatki…A tym czasem proponuję nowy przepis na halloumi z wiosennymi nowalijkami. Pyszna, zdrowa halloumi sałatka. Idealna jako samodzielne danie. Pyszna jako dodatek do grilla. Polecam!
Halloumi sałatka- przepis 6
Składniki:
2 porcje
125 g halloumi
2 łyżki oleju do smażenia
100 g ugotowanej kaszy
100 g ugotowanej fasoli mung
1 awokado
3 młode marchewki
2 łyżki czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
garść różnych zarodków
10 cm ogórka
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czarnego sezamu do posypania
Ugotuj fasolę ming i kaszę w oddzielnych garnuszkach. Fasola ming nie potrzebuje namaczania. Odcedź fasolę, odparuj kaszę i wymieszaj z dressingiem z oliwy, cytryny, czosnku, cebulki i miodu. Przekrój awokado na pół i połóż na sałatce razem z pokrojoną marchewką i ogórkiem. Pokrój halloumi w kostkę i usmaż na oleju na złoty kolor. Ułóż halloumi na talerzu. Całość posyp zarodkami i czarnym sezamem.
1 Komentarz
przepyszna sałatka