Zapraszam na przepis na Hot Cross Buns czyli angielskie bułeczki z krzyżykiem. Od dawna już się szykowałam aby takie angielskie bułeczki z krzyżykiem upiec. Słodkie bułeczki na śniadanie. Pyszne i puszyste z ukrytymi w środku soczystymi rodzynkami. Angielskie bułeczki z krzyżykiem po raz pierwszy jadłam będąc w Londynie. Idealne bułeczki do kawy lub angielskiej herbaty. Oczywiście gorące bułeczki z rozpuszczonym masłem i konfiturą są najlepsze!
Angielskie bułeczki
Składniki:
10 bułeczek
500 g mąki
2 żółtka + jajko do posmarowania
15 g świeżych drożdży
300 ml mleka, lekko podgrzanego
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
50 g masła, miękkiego
150 g rodzynek
½ łyżeczki świeżo zgniecionego kardamonu
Krzyż
75 g mąki
50 g wody
1 lyżka oleju
Drożdże rozpuść w mleku, po czym wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami, kardamonem, rodzynkami i solą. Wyrób ciasto ręcznie lub mechanicznie. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Ciasto powinno być sprężyste i odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj ciasto folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, a 10 minutach podziel na 10 równych porcji i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj rozmąconym jajkiem.
Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnik lub 10 stopni więcej). W międzyczasie przygotuj masę na krzyżyk. Mąkę wymieszać z wodą i olejem. Masa powinna być gęsta tak aby dała się wycisnąć. Nie może być też za rzadka, bo wtedy krzyżyk rozleje się na bułce. Napełnij masą foliowy woreczek z odciętym rogiem i wyciśnij krzyżyki na wyrośnięte bułeczki. Piecz bułeczki w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż się ładnie zrumienią.
2 komentarze
ja też od dawna mam je na oku ;)
Też się przymierzam do nich od jakiegoś czasu. WIem, że Brytyjczycy robią je na Wielkanoc.