W weekend zrobiłam pyszną surówkę, którą na pewno znacie i często robicie, coleslaw. Uwielbiam surówki z kapusty, a do tego coleslaw wykorzystałam dwa jej rodzaje, czerwoną i młodą kapustę. Surówka do obiadu. Pasuje do mięsa i do ryby. Kolrowa i smaczna!
Coleslaw
Składniki:
4 porcje
200 g czerwonej kapusty
200 g młodej kapusty lub białej
2 marchewki
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka sezamowego oleju
2 łyżki winnego octu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku
po łyżce pestek dyni, słonecznika, piniowych orzechów i sezamu
Poszatkuj obie kapusty. Marchewkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj składniki na dressing, dodaj do warzyw i jeszcze raz wymieszaj. Upraż nasiona na patelni i posyp sałatkę nimi sałatkę przed podaniem.
2 komentarze
Zjadłabym nawet bez dodatków!
zdjęcie świetne a i sama surówka pyszna; aż chce się sięgnąć widelcem