Włoskie biscotti czyli słodkie sucharki z migdałami nie trzeba nikomu prezentować. Uwielbiam maczać je w kawie. Słodkie, chrupiące, po prostu pyszne biscotti. Sucharki można przechowywać długo w szczelnie zamkniętym naczyniu. Piekę je często i w dużych porcjach. Rozdaję jako prezenty znajomym i rodzinie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego to sięgam po mój blaszak…Czasami zdarza się, że jest już pusty…Muszę się wtedy zadowolić przysłowiowymi okruchami.
Biscotti
Składniki:
około 15 sucharków
100 g cukru
180 g pszennej mąki
1 duże jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
100 g migdałów, u mnie nieobrane uprażone
50 g szuszonej żurawiny
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Zmiksuj jajko z cukrem na puszysto. Dodaj wanilię, mąkę przesianą z proszkiem, uprażone migdały i żurawinę. Zmiksuj do połączenia składników. Uformuj podłużny, lekko płaski bochenek o długości około 20 cm i ułóż w małej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut lub do uzyskania złotego koloru. Wyjmij i ostudź.
Ostudzone biscotti pokrój lekko skośnie na 1 cm grubości kromeczki. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg i susz przez 15 – 25 minut. Po połowie czasu odwróć na drugą stronę. Upieczone biscotti ostudź i przechowuj w szczelnym, metalowym pojemniku.
Przypominam, że kuchnia włoska to temat przepisu miesiąca w maju. Zapraszam!
7 komentarzy
Też je uwielbiam :)
Chyba wszyscy!
Oj dawno ich nie piekłam, a uwielbiam ich smak :-)
Ja też!
Mmm… Z Inką przepyszne! ????????☕️ Taki włoski przysmak po ciężkim dniu ???? Książki… Czy tylko kulinarne? Po inne zapraszam serdecznie do mnie:
http://wyczytana.blogspot.com/?m=1
Bo z czym kawa i biscotti smakują lepiej jeśli nie z dobrą lekturą?
Jak ja je lubię :D
Mowa…