Czas leci i chociaż jestem na urlopie to mimo wszystko muszę mieć plan. Dzisiejszy dzień zaczęłam od pieczenia. Ciasteczka imbirowe to bardzo świąteczne wypieki. Nie może ich zabraknąć na święta. Malutkie ciasteczka…Nauczyłam się piec minimalne wypieki. Piekę mnóstwo rzeczy na święta, więc chcę aby moi goście spróbowali wszystkiego. Ostatnio dostałam pytanie na facebook czy ja tyję po tylu słodkościach. Małe porcje to moja rada.
Na świątecznym stole zawsze pojawia się mnóstwo słodyczy i wypieków. Po co objadać się dużymi porcjami, kiedy można spróbować wszystkiego pod warunkiem, że są to małe porcje. Będąc kiedyś zaproszona na świąteczny stół do znanej restauracji w Goteborgu miałam okazję zobaczyć i spróbować minimalne wypieki, których było przeszło dwadzieścia…Po obfitej kolacji małe, kuszące słodkości były zbawieniem.
Wracając do ciastek… Ciasteczka imbirowe są małe z dodatkiem świeżego imbiru i czekolady. Do środka dodałam perłowy cukier, który niewinnie wynurza się z czekoladowej otchłani. Ciastka są pyszne, lekko ostre i aromatyczne! Imbir i czekolada to świetna para, mocno powiązana ze świętami.
Ciasteczka imbirowe
Składniki:
na 22 ciasteczek
50 g cukru
85 g czekolady, 70% kakao
180 g mąki grahamki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka świeżego imbiru, utartego
szczypta soli
60 g masła
30 ml melasy
50 g perłowego cukru
1 jajko
Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło z cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj z jajkiem. Dodaj utarty imbir. W naczyniu wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodaj maślaną mieszankę i wymieszaj. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Uformuj z ciasta małe kulki, około 20 gramowe. Obtocz obficie w perłowym cukrze i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy między ciastkami. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ciastka tężeją po ostudzeniu. Przechowuj ciastka w zamkniętym pudełku i w suchym miejscu.
6 komentarzy
Ja tez zawsze wołam zjeść małe porcje ale wszystkiego :) uwielbiam malutkie ciasteczka na jeden kęs :) a te wypróbuję z pewnością! powiedz mi proszę czy wg Ciebie zamiast melasy można użyć miodu lub syropu z agawy?
Pewnie można chociaż smak będzie na pewno inny no i ciastka nie będą takie ciemne. Proponuję więc zamiast białego cukru użyć ciemnego muscovado. Muscovado ma bardzo zbliżony smak do melasy, więc efekt powinień być podobny…
Świetne ! Doskonałe na prezent :)
SUper! Ja już odliczam!
Za imbirem nie przepadamy ale ciasteczka prezentują się pysznie i na pewno byśmy spróbowały :)
Ile czasu po upieczeniu można je przechowywać?