Korzenne sucharki należą do naszej adwentowej tradycji. Korzenne sucharki idealne harmonizują z różnymi serami i i napojami jak na przykład szwedzkim glögg. Uwielbiam świąteczne wypieki ale chyba najbardziej lubię piec małe ciasteczka, przeróżne w smaku i konsystencji. Korzenne sucharki podjadam przez cały przedświąteczny okres.Pyszne korzenne sucharki, które można przechowywać w metalowym pudełku przez długi okres czasu…Ciasteczka, biscotti, sucharki zawsze mam pod rąką dla niespodziewanych adwentowych gości…Tak kochani, dzisiaj pierwsza adwentowa niedziela i początek świątecznych wypieków na codojedzenia. Gotowi? No to startujemy!
Składniki:
około 40 sucharków
3 jajka
3 żółtka
350 g cukru
400 g pszennej mąki
1 czubata łyżeczka zmielonego kardamonu
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżeczka zmielonych goździków
1 czubata łyżeczka zmielonego imbiru
odrobina czarnego pieprzu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego extraktu, u mnie w proszku
½ łyżeczki soli
białko do posmarowania
Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka, żółtka i cukier na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i zmiksuj. Ciasto będzie lepkie i gęste ale takie ma być. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia wyłóż 3 równe porcje ciasta i uformuj długie o szerokości 10 cm. Posmaruj lekko roztrzepanym białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz sucharki przez 25 minut. Zmniejsz temperaturę do 100ºC. Wyjmij blachę i pokrój ciasto na podłużne kawałki o szerokości 2 cm. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Pozostaw jeszcze sucharkiw piekarniku przez około 15 minut. Ostudzone sucharki przechowuj w metalowym lub plastikowym pudełku.
1 Komentarz
Zapisane i do zrobienia! Uwielbiam takie ;)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/