Lubicie ryby na obiad? My bardzo! Dzisiaj chcę Wam zaproponować prosty przepis na kotlety mielone z łososia. Kotlety mielone z ryby podaję różnie, a dzisiaj proponuję kotlety mielone z łososia z ziemniaczanym puree i sosem chrzanowo koperkowym.
Łosoś często gości na moim stole, choć lubię i inne ryby. Łosoś to tłusta ryba, zawierająca nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tak zwane omega 3. Lubię mieszać różne gatunki ryb. Do łososia świetnie pasują białe, chude ryby.
Składniki:
10 kotletów
600 g fileta łososia
400 g białej ryby
1 jajko
2 łyżki drobno pokrojonych kaparów
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos chrzanowo koperkowy
200 ml majonezu domowej roboty, tutaj przepis
1 łyżka świeżo utartego chrzanu
1 łyżka koperku
2 łyżki jogurtu
sól do smaku
Przepuść połowę łososia i całą białą przez maszynkę. Resztę łososia pokrój w kostkę. Dodaj jajko, kapary sól i pieprz, wymieszaj farsz. Uformuj 10 okrągłych kotletów i usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Smaż kolety w dosyć wysokiej temperaturze przez około 3 minuty po każdej stronie.
W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki. Podaj kotlety rybne z ziemniacznym puree, zieloną sałatka, u mnie jarmuż i sosem.
4 komentarze
koniecznie muszę spróbować :) !
To musi być super smaczne, koniecznie muszę spróbować. W ogóle świetny pomysł – kotlety mielone z ryby ;)
całe wieki nie jadłam takich rybnych kotlecików
Lubię je robić