Pierwszy tydzień pracy po urlopie za mną. Czas dodać również nowy przepis! Co powiecie na stek wołowy z sosem béarnaise? Taki obiad to przede wszystkim porcja dobrego mięsa i pyszny sos. Uwielbiam wołowinę, a stek wołowy to już naprawdę obiad na medal. Wołowina jest pyszna i krucha, jeśli ją się dobrze przyrządzi. Nie może być przesuszona, bo wtedy będzie smakować jak podeszwa.
Stek wołowy najbardziej lubię mocno różowy, czyli tak zwany medium rare. To prawdziwy raj dla podniebienia. Oczywiście do tak luksusowego mięsa potrzebne są dodatki. Pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa i sos to podstawowe dodatki w tym daniu. Dzisiaj proponuję Wam przepis na béarnaise. Jest to sos podobny do holenderskiego, ale z dodatkiem estragonu. Jakoś za estragonem nie przepadam, więc w moim przepisie znajdziecie odrobinę tego zioła. Zresztą z estragonem podobnie jak z rozmarynem lepiej nie przesadzać.
Sos béarnaise przypomina sos holenderski. Wydaje mi się jednak, że bardziej pasuje do mięsa niż holenderski, który natomiast z chęcią podaję do szparagów lub smażonej ryby. Sposób przygotowania sosu béarnaise nieco się różni, choć oba sosy przyrządza się na winie, maśle i żółtkach. Béarnaise jest nieco łatwiejszy i przypomina miksowanie domowego majonezu. Poza tym dodaje się do niego oprócz wina również biały ocet. Ja nawet zrobiłam ten sos z udziałem białego octu balsamicznego. Zdziwiłam się, że sos miał słodki posmak, który świetnie pasował do steka. Pewnie to zasługa cebuli i estragonu.
Wydaje mi się, że dobry sos dodaje mięsnemu obiadowi glansu. Warto się zatem nauczyć gotować sosy do specjalnych rodzajów mięsa jak sos béarnaise do wołowego steku.
Stek wołowy
4 porcje
Składniki:
600 g polędwicy wołowej
sól do smaku
1½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
masło do smażenia
Sos béarnaise
120 ml białego wina
3 łyżki białego octu winnego, balsamicznego
2 łyżki białej cebuli, drobno pokrojonej
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
1 łyżeczka estragonu
natka pietruszki do posypania
75 g masła
3 żółtka
¾ łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Wino, ocet, białą cebulę, pieprz młotkowany i suszony estragon włóż do garnka i gotuj ok. 8 minut aż płyn zredukuje się do około 4 łyżek wywaru. Odcedź wywar na sicie. Masło roztop i podgrzewaj, aby było mocno gorące. i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane w temp. pokojowej żółtka ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny i soli. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło i na koniec odcedzony i gorący wywar. Posyp sos natką pietruszki lub świeżym estragonem.
Pokrój polędwicę na medaliony o grubości 2 cm. Oprósz solą i pieprzem oraz solą czosnkową. Rozpuść masło, dodaj gałązki świeżego rozmarynu i smaż stek około 3 minut po każdej stronie. Zawiń stek w folię i odstaw na 5 minut. Ziemniaki i fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Podaj stek z fasolką, ziemniakami i sosem. Smacznego!
3 komentarze
Kilka razy robiłam steka w domu. No i nie chwaląc się wyszedł praktycznie tak samo dobry w restauracji. Cena oczywiscie o wiele niższa. Nie oszczędzałam na mięsie ale i tak cena steka w domu była kilka razy niższa niz cena steka w restauracji do której wcześniej często chodziliśmy.
Piękne zdjęcia. Bardzo podoba mi się elegancka forma podania. Mogę wiedzieć skad są talerze? Planuję kupić sobie nowe do kuchni.
Prosty i genialny przepis! Uwielbiam takie dania, a sos béarnaise, który zaproponowałaś jest przepyszny. Już jest na pierwszym miejscu moich ulubionych sosów. W lecie stek wołowy z młodymi ziemniakami i świeżą fasolką to danie, które mogłabym jeść codziennie. W zimie na pewno zastąpię je sałatką warzywną na bazie kaszy bulgur. Dziękuję za przepis!
Uwielbiam steki, ale mi nigdy nie wychodzi aż tak super jak w restauracji :/