Szwedzki pudding to nie deser jakby się wydawało, a wręcz przeciwnie pyszne danie obiadowe, tak zwane gołąbki na skróty. Szwedzka nazwa to kålpudding, czyli pudding z kapusty. Tak samo jak gołąbki, szwedzki pudding z kapusty
jest nie mniej popularnym daniem w Szwecji, które podaje się z gotowanymi ziemniakami, brązowym sosem i dżemem z czerwonej borówki. Tak, tak ten osławiony dżem borówkowy – lingonsylt , który Szwedzi jedzą z köttbullar, z gołąbkami, puddingiem z kapusty…Są jeszcze inne potrawy…
Wracając do pudding z kapusty to jest to proste danie, gdzie część smażonej białej kapusty miesza się z mielonym mięsem, resztę układa na wierzchu puddingu, a następnie zapieka w formie. Oto przepis:
Szwedzki pudding
5-6 porcji
Składniki:
biała kapusta, około 1,3 kg
3 cebule
50 ml ciemnej melasy
½ łyżeczki pieprzu
sól do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
1 łyżka masła do smażenia
1 kg mielonego mięsa, ja dałam wieprzowo wołowe
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
50 ml śmietany kremówki
1 jajko
150 g boczku pokrojonego w cienkie słupki
1 łyżka świeżego tymianku
Dodatki
sos brązowy na bazie soli
dżem borówkowy
Pokrój cebulę i usmaż na oleju i maśle, aż cebula się zrumieni. Pokrój kapustę w kostkę i dodaj do cebuli wraz z melasą. Smaż aż kapusta będzie prawie miękka. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Zrób farsz z mięsa, czosnku, pietruszki, śmietany i jajka. Dodaj do farszu dwie trzecie kapusty i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Formę żaroodporną posmaruj masłem i wyłóż mięsem. Wierzch puddingu posyp resztą kapusty i boczkiem. Piecz w temperaturze 160ºC przez 35 minut.
Podaj pudding z gotowanymi ziemniakami, brązowym sosem i dżemem z borówki.
1 Komentarz
super wygląda! zapiszę sobie i mam nadzieję w niedalekiej przyszłości zrobię