Sezon grillowy rozpoczęty, a ja mam w zapasie dla was mnóstwo fajnych przepisów w postaci dodatków do grilla. Grillowane mięso, ryby czy warzywa to wspaniałe jadło, a z dodatkami w postaci, dipów, pikantnych sosów czy lekkich sałatek smakują jeszcze lepiej.
Kolejnym takim przepisem i znowu na bazie oberżyny ( bakłażana) jest baba ghanoush. Jest to rodzaj gęstego dipu/ pasty zrobionego z pieczonej oberżyny z dodatkiem czosnku i oliwy, wywodzącego się z orientu. Później baba ghanoush można doprawić wedle uznania. Mi podpasował z papryką, miętą pieprzową i kminem rzymskim.
Baba ghanoush to pyszny dodatek do grillowanego kurczaka, baraniny czy innego mięsa. Lubię też baba ghanoush jako pastę do chleba. Pychotka!
Przepis na baba ghanoush
Składniki:
około 250 ml
- 1 duży bakłażan
- 3 ząbki czosnku
- ½ małej czerwonej papryki
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
- kilka liści mięty pieprzowej
- łyżka oliwy
- sól do smaku
Wykonanie:
- Piecz bakłażana i paprykę w piekarniku na 200ºC przez około 35 minut. Schłodź, zdejmij skórkę, oczyść paprykę z nasion. Pokrój warzywa w kostkę i zmiksuj wraz z czosnkiem i miętą, dodając ciurkiem oliwę.
- Na końcu dopraw baba ghanoush solą i kminem rzymskim. Możesz przechowywać baba ghanoush w szklanym słoiku w lodówce do 5 dni.
4 komentarze
świetny dodatek! ładnie wygląda, a i pachnieć musi wspaniale. super alternatywa dla nudnego ketchupu i musztardy.
Też tak myślę! Pozdrawiam serdecznie
Podoba mi się to, że często znajduję u Ciebie przepisy na różne dania, o których nawet wcześniej nie słyszałam :) Bardzo ciekawy przepis na pastę!
Cieszę się, że lubisz do mnie zaglądać