Zapraszam na menu z grilla! Grillowane polędwiczki, sałatka na ciepło z grillowanych warzyw i wspaniały chłodny dip z jogurtu, a do tego świetne towarzystwo. Lato w pełni, rozpieszcza nas słonecznymi promieniami codziennie, grill na chodzie non stop, leniuchowanie na leżaku…Aż mi przychodzą na myśl słowa piosenki: „…oprócz błękitnego nieba, nic nam więcej nie potrzeba…” Lato to taka magiczna pora roku…
Przepis na grillowane polędwiczki
Składniki:
- ½ kg polędwiczek wieprzowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- ½ łyżeczka czarnego pieprzu, grubomielonego
- 1 mała cebula, pokroić w ósemki
- 2 ząbki czosnku, w plasterkach
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- patyczki drewniane lub metalowe
Mięso oczyść i podziel na 3 cm kawałki. Wymieszaj składniki do marynaty i dodaj polędwicę. Marynuj najmniej przez godzinę. Ja zawsze marynuję mięso przez noc. Jeśli używasz patyczki drewniane namocz je w wodzie. Gotowe mięso wbij na szpikulce i grilluj przez 8- 12 minut w zależności od grilla.
Sałatka z grillowanych warzyw i gryczanej kaszy
- 1 bakłażan
- 1 zielona cukinia
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- 400 ml ugotowanej kaszy gryczana, u mnie prażona
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół, u mnie oregano, tymianek i rozmaryn
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Najpierw pokrój bakłażana na plastry o grobości 1cm, posól i odstaw na 20 minut. Po tym czasie wyciśnij nadmiar płynu. Cukinię, obraną ze skórki marchewkę i pietruszkę pokrój w słupki. Dopraw warzywa solą, pieprzem, ziołami i skrop oliwą. Grilluj aż warzywa będą miękkie.
Tymczasem pokrój cebulę w ósemki, a czosnek w plasterki i usmaż na oleju wraz z suszonymi pomidorami. Dodaj kaszę, a następnie warzywa z grilla i wymieszaj.
W międzyczasie przygotuj dip z jogurtu, mięty pieprzowej, startego ogórka i przeciśniętego przez praskę czosnku. Wszystko dopraw solą i sokiem z cytryny.
3 komentarze
pyszne danie
Czy szaszłyki można przygotować w piekarniku? Jeśli tak to jak długo piec? Robiłam na grillu i są pyszne a teraz chciałabym zrobić z piekarnika.
Można przygotować w piekarniku tylko trzeba go najpierw mocno nagrzać i najlepiej na funkcję grillową i na samej górze. Jeśli nie ma Pani takiej funkcji grillowej to nastawić na górne podgrzewanie i też jak na najwyższym poziomie. Myśle, że 15 minut wystarczy.